Χιλιάδες σεισμόπληκτοι, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν σε πρόχειρους και χωρίς καμία προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα καταυλισμούς προσφύγων, από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, κινδυνεύουν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που απειλούν τη χώρα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης και για το πέρασμα του τυφώνα Igor από την περιοχή.

Ads

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε χθες το βράδυ τη χώρα σε συναγερμό επειδή σε πολλές περιοχές προβλέπεται πως θα σημειωθούν πλημμύρες λόγω των ισχυρών βροχών που προβλέπονται για τις επόμενες 48 ώρες.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε πως όσοι ζουν σε καταυλισμούς που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να μετακινηθούν σε περίπτωση κινδύνου.

Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους και για τον τυφώνα Igor που αναμένεται να περάσει από την Αϊτή. Ο τυφώνας αναβαθμίστηκε χθες Κυριακή πάνω από τον Ατλαντικό και προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί τις επόμενες δύο ημέρες.

Ads

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου επισκέφτηκε την Αϊτή αντιπροσωπεία από ευρωβουλευτές και κοινοβουλευτικούς παράγοντες των χωρών της ACP (Αφρική, Καραϊβική, και Ειρηνικός Ωκεανός Αϊτή για να εκτιμήσουν την πρόοδο της διαδικασίας ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Τα μέλη της αποστολής υπενθύμισαν πως από την ημέρα του σεισμού που ισοπέδωσε την Αϊτή, η Ευρώπη έχει διαθέσει στη νησιωτική χώρα μία σημαντική βοήθεια, που εκτιμάται στα 1,6 δισ. δολάρια, ενώ πολύ μικρότερα ήταν τα κονδύλια που διέθεσαν οι ΗΠΑ.