Επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 20 δισ. ευρώ υπέγραψαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο, στο Παρίσι.

Ads

Οι συμφωνίες αφορούν στον πετρελαϊκό όμιλο «Τοτάλ», την αεροναυπηγική κοινοπραξία «Αιρμπάς» και τον όμιλο «Αρέβα». Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας πυρηνικού καυσίμου στην Κίνα και η πώληση ουρανίου αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, η «Αιρμπάς» θα πουλήσει 102 αεροσκάφη αξίας 14 δισ. δολαρίων στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, ενώ θα υπάρξει και επένδυση ύψους περίπου 3 δις από τον όμιλο «Τοτάλ» για την βελτίωση κινεζικής πετροχημικής μονάδας.

Τέλος, οι δύο πλευρές αποφάσισαν το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 80 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ads

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους 68 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη, εκτοπίζοντας τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το Forbes, ο πρόεδρος Χου εξουσιάζει «σχεδόν δικτατορικά 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού».

Ο πρόεδρος Ομπάμα απλώς υπέστη «ένα είδος ήττας» μετά από τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με το Forbes.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ενώ ακολουθούν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ΄και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατέχει την 19η θέση, στην 31η ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ενώ ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν την 57η.

Επιπλέον, ο Στιβ Τζομπς είναι στη 17η θέση, οι ιδρυτές του Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν στην 22η και 23η θέση.