Tην υπογραφή συμφωνίας με την κύρια οργάνωση των ανταρτών του Νταρφούρ ανακοίνωσε το Σάββατο ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην πολύπαθη αυτή περιοχή του δυτικού Σουδάν.

Ads

«Σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της JEM [Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα] στην Ντζαμένα» δήλωσε ο Μπασίρ στη σουδανική κρατική τηλεόραση. Η συμφωνία θα «φέρει γιατρειά στον πόλεμο στο Νταρφούρ» είπε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η σουδανική κυβέρνηση και η JEM συμφώνησαν στο Τσαντ για κατάπαυση του πυρός και υπέγραψαν συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε παράλληλα η ανταρτική οργάνωση.

Η τελική υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει την Τρίτη στην Ντόχα, παρουσία του Σουδανού προέδρου και του ομολόγου του από το Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, ο οποίος διευκόλυνε την προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης του Χαρτούμ και των ανταρτών.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2,7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων στο Νταρφούρ από το 2003.