Η εφημερίδα της Δανίας Politiken ζήτησε σήμερα συγγνώμη επειδή προσέβαλε τους μουσουλμάνους όταν επαναδημοσίευσε τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, που η δημοσίευση τους το 2005 στη σουηδική εφημερίδα Jyllands-Posten είχε προκαλέσει την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας. Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για μια σειρά 11 σκίτσων, ένα από τα οποία απεικονίζει τον Μωάμεθ με μια βόμβα με αναμμένο φυτίλι πάνω στο τουρμπάνι του. Όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα έχει καταλήξει σε συμβιβασμό με οργανώσεις που εκπροσωπούν τους αυτοχαρακτηριζόμενους ως απογόνους του Μωάμεθ.

Ads

Η εφημερίδα είναι μία από τις πολλές στη Δανία που το Φεβρουάριο του 2008 επαναδημοσίευσε πολλά σκίτσα, τα οποία απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ. Τα επίμαχα σκίτσα επαναδημοσιεύτηκαν όταν οι δανέζικες αρχές ασφαλείας αποκάλυψαν ότι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας κατά του σκιτσογράφου της Jyllands-Posten Κουρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος είχε ζωγραφίσει τον Μωάμεθ με μία βόμβα στο τουρμπάνι του.

Η Politiken ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση να επαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Βέστεργκααρντ εντασσόταν «στο πλαίσιο της ειδησεογραφικής κάλυψης» της εφημερίδας και δεν ήταν ένα άρθρο-άποψη ή μία εμπρόθετη προσβολή προς τους μουσουλμάνους της Δανίας και των άλλων χωρών.

Η συμφωνία συνήφθη ανάμεσα στην Politiken και εκπροσώπους οκτώ οργανώσεων από χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία, που εκπροσωπούν 94.000 ανθρώπους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ.

Ads

Οι οργανώσεις και οι πελάτες τους, που εκπροσωπούνται από τη νομική εταιρία του Άχμεντ Ζάκι Γιαμάνι, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν ότι «η διαμάχη έληξε και συμφωνούμε να μην επιδιώξουμε νομικά ή διοικητικά μέτρα κατά της Politiken».