Τη σύλληψη τουλάχιστον 160 διαφωνούντων με το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, αλλά και την σιωπή επί του θέματος από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, καταγγέλλει σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι σαουδαραβικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 160 διαφωνούντες από τον Φεβρουάριο, μεταξύ τους και τον συγγραφέα Ναντίρ αλ Μαζίντ. Επίσης ο οργάνωση κατήγγειλε , “τη σιωπή που τηρούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΔ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια που η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον δεν αναφέρθηκε δημόσια στις συλλήψεις αυτές κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία. “Η σιωπή όταν τουλάχιστον 160 διαφωνούντες έχουν φυλακιστεί δεν πρέπει να είναι μια επιλογή για Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον”, υπογραμμίζει ο Κριστόφ Γουίλκ, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στους κόλπους της σιιτικής μειονότητας η οποία τις τελευταίες διαδηλώνει ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. “Με τον κατάλογο των πολιτικών κρατουμένων να μεγαλώνει στη Σαουδική Αραβία, η σιωπή των ΗΠΑ και της Ε.Ε γίνεται ακόμη πιο εκκωφαντική”, καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ads