Εκατοντάδες άνθρωποι οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα συγκρούστηκαν με διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.Εν τω μεταξύ, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα κατά του κινδύνου εκδήλωσης μιας «αντεπανάστασης» στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ. Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «έχει δεσμευτεί πλήρως για το σεβασμό των συμφερόντων του λαού και την υλοποίηση των στόχων της επανάστασης, και θα αντιμετωπίσει σθεναρά κάθε απόπειρα αντεπανάστασης».

Ads

«Εκατοντάδες άνθρωποι με μαχαίρια εισήλθαν στην πλατεία Ταχρίρ», ανακοίνωσε ο εκφωνητής, ενώ, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, οι εικόνες προέβαλαν πετροπόλεμο και πολυάριθμους διαδηλωτές να εκδιώκονται από την πλατεία, η οποία αποτέλεσε το προσκήνιο των κινητοποιήσεων που κατέληξαν στην απομάκρυνση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία τον περασμένο μήνα.

Πάνω από 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με ιατρικές και νοσοκομειακές πηγές. Παράλληλα, γιατροί δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως κανένας δεν τραυματίσθηκε σοβαρά από την επίθεση.

«Μας επιτέθηκε μια ομάδα γκάνγκστερ με πέτρες, έμοιαζαν να θέλουν να μας διώξουν από την πλατεία» δήλωσε ο Γκαμάλ Χουσεΐν, ένας εκ των διαδηλωτών στο πρακτορείο Reuters. Διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, παρά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, ζητώντας να «σπάσουν» τελείως οι δεσμοί με το παλιό καθεστώς. Επιπλέον ζητούσαν τη διάλυση των περιβόητων Υπηρεσιών Έρευνας της Κρατικής Ασφάλειας.

Ads

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, μέλη της Κρατικής Ασφάλειας της Αιγύπτου, ή άνθρωποι πληρωμένοι από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, σήμερα, το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ συνεδρίασε για πρώτη φορά, με κύρια θέματα τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της γαλήνης στους δρόμους της Αιγύπτου και την ανόρθωση της οικονομίας.

Ο Σάραφ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την εκκαθάριση των στοιχείων που είχαν θητεύσει επί Μουμπάρακ, είχε τονίσει τη Δευτέρα πως θα εργαζόταν για την ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αποτελματωμένη έπειτα από τις μακρές κινητοποιήσεις και την πολιτική αναταραχή.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέστειλε την έκτακτη συνεδρίασή του από κοινού με το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε προγραμματισθεί για το απόγευμα, τόνισε στέλεχός του, χωρίς όμως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.