Ads

Δραματική αλλαγή επέφερε στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου η έλευση των υποστηρικτών του Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των ειρηνικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σκηνές χάους και εκατοντάδες άνθρωποι να τραυματιστούν, αλλά και ένας στρατιώτης να σκοτωθεί. Το Al Jazeera κάνει λόγο για τρεις νεκρούς. Τα ξένα μέσα εκτιμούν τους υποστηρικτές του καθεστώτος στις 10.000 ενώ υπάρχουν αναφορές για σημαντική ανάμιξη της αστυνομίας στις τάξεις τους. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν όλη την ημέρα με μεγάλη ένταση.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και αργά χθες το βράδυ στην Αλεξάνδρεια, μετά το νέο διάγγελμα του του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ειναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και υποσχέθηκε μεταρυθμίσεις. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στη μεσογειακή πόλη.

Σήμερα, όλα εξελισσόταν ειρηνικά μέχρι την έλευση των υποστηρικτών του καθεστώτος, στους οποίους ο στρατός επέτρεψε να προσεγγίσουν την κεντρική πλατεία του Καΐρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος.

Ads

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «El Pais» αναφέρει ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο να προτείνουν στον Αιγύπτιο Πρόεδρο μια αξιοπρεπή αποχώρηση από την Αίγυπτο στον Hosni Mubarak. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ και Κάμερον είχαν τηλεδιάσκεψη και αποφάσισαν να προτείνουν στον Αιγύπτιο Πρόεδρο την αποχώρηση του από την Αίγυπτο και σε αντάλλαγμα θα του πρότειναν την παροχή ασύλου και ιατρικής περίθαλψης σε μια ευρωπαϊκή χώρα, με πιο πιθανή την Γερμανία.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή και από τον αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama. Το σχέδιο προβλέπει ότι ο Mubarak θα επικαλεστεί λόγους υγείας για την αποχώρηση του από την εξουσία και στην συνέχεια θα μεταβεί στην Γερμανία, πιθανότητα στην Χαϊδελβέργη.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις εδώ.

Τελευταίες εξελίξεις:

22:45: Πάνω από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καϊρου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας. Υποστηρικτές του Μουμπάρακ και αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν σφοδρά στην κεντρική πλατεία με ξύλα, ρόπαλα ακόμα και μαχαίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, πάνω σε άλογα και καμήλες, όπως δείχνει και η κεντρική φωτογραφία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα 10χρονο παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι ο «ένστολος» που σκοτώθηκε σήμερα ήταν στρατιώτης και όχι αστυνομικός και δεν σκοτώθηκε στα επεισόδια, αλλά έπεσε από μία γέφυρα.

22:30: Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί έκανε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο. Πρέπει να σταματήσει η βία αμέσως, δεν πρέπει να υπάρξουν και άλλοι νεκροί. Πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση σύντομα πρέπει να ακουστούν τα αιτήματα των Αιγύπτιων πολιτών», δήλωσε.

21:00 : Με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις βιαιότητες που διαπράττονται κατά των διαδηλωτών στην Αίγυπτο. «Το μήνυμα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε με σαφήνεια στον αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπαρακ ήταν ότι έφτασε η ώρα για αλλαγές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.

20:30: Προβλήματα παρατηρούνται στα λιμάνια της Αιγύπτου λόγω έλλειψης προσωπικού και μείωση στη προμήθεια των καυσίμων. Την ίδια στιγμή, ανησυχίες εκφράστηκαν για το αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου, ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, καθώς σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων βόμβες μολότοφ έπεσαν στον προαύλιο χώρο.

20:00:Συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα, στο κέντρο του Καϊρου στην πλατεία Ταχρίρ, μεταξύ των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και των υποστηρικτών του προέδρου της Αιγύπτου, Μουμπάρακ. Πετροπόλεμος και μολότοφ εκτοξεύονται εκατέρωθεν ενώ το σκηνικό χάους συμπληρώνουν τα ελικόπτερα του στρατού που πετάνε πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Οι επιθέσεις των δύο πλευρών πραγματοποιούνται ακόμα και από ταράτσες σπιτιών. Πριν λίγο υπήρξαν και προειδοποιητικά πυρά από το στρατό ο οποίος όμως παραμένει αμέτοχος ενώ γίνονται συγκρούσεις μεταξύ πολιτών. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος προσπαθεί να προσεγγίσει την πλατεία Ταχρίρ με σκοπό να περάσει εκεί τη νύχτα.

20:00: Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι 403 άτομα έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα και ένας άνδρας των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου, μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ένας «νεοσύλλεκτος», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται μέχρι τώρα αν πρόκειται για άνδρα του στρατού ή της αστυνομίας.

19:00: Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του καθεστώτος Μουμπάρακ. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και πολλές ώρες, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες.

18:30: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς τις δύο πλευρές απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω έντονα», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ξαναρχίσει η μετάδοση του σήματός του μέσω του δορυφόρου Nilesat, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στα δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του Al Jazeera, ύστερα από απόφαση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, διακόπηκε.

18:00: Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα εγκαταλείψει την εξουσία πριν από την Παρασκευή», ημέρα κατά την οποία οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μαζική συγκέντρωση για την, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, «Παρασκευή της Αποχώρησης». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας.

17:30: Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ, των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και των υποστηρικτών του Μουπάρακ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο και για πυροβολισμούς στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Ελ Μπαραντέι, πολιτικός της αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Al Jazeera ζήτησε από το στρατό να μεσολαβήσει για να προστατεύσει τους Αιγύπτιους πολίτες, μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και κατήγγειλε ότι ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές ήταν και αστυνομικοί με πολιτικά. Η καταγγελία διαψεύδεται από τις αρχές. Παράλληλα, ο Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τακτικές εκφοβισμού». «Είναι άλλη μία απόδειξη πως το εγκληματικό καθεστώς, χρησιμοποιεί εγκληματικές μεθόδους», τόνισε ο Ελ Μπαραντέι αναφερόμενος στην επίθεση υποστηρικτών του Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ.

16:30: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και από άλλους ξένους ηγέτες να διακηρύξουν ότι οποιοδήποτε νέο αιγυπτιακό καθεστώς θα πρέπει να σεβαστεί την ειρηνευτική συνθήκη του 1979 με το Ισραήλ.

16:15: «Από τώρα» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα πρέπει να αρχίσει η «μετάβαση στην Αίγυπτο», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι «γρήγορη και αξιόπιστη». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, ζήτησε τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «η εποχή Μουμπάρακ έχει τελειώσει».

16:00: Με ρόπαλα και μαστίγια, πάνω σε άλογα και καμήλες, εισέβαλλαν οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχίρ του Καϊρου, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν συγκρούσεις με ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ.

15:30: Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των υποστηρικτών του Μουμπάρακ. Ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν επενέβησαν. Μάλιστα, κινήματα που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του Μπουμπάρακ, καταγγέλλουν ότι ότι αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν βίαια σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ αρκετοί δημοσιογράφοι φέρονται να δέχτηκαν επίθεση από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ, οι οποίοι τους κατέστρεψαν τον εξοπλισμό.

15:20: Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέλαβαν εκ νέου την πλατεία Ταχίρ, μετά τις συγκρούσεις με τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη. Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο κάλεσε σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή παρά την εντολή του στρατού στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μόνο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν αν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτηθεί.

14.42: Πληθαίνουν οι αναφορές για τραυματίες από τις συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων του καθεστώτος Μουμπάρακ, στην πλατεία Ταχρίρ. Το Al Jazeera μεταδίδει πως αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν από ποδοπάτημα όταν ξεκίνησαν οι συμπλοκές. Σύμφωνα με το παναραβικό δίκτυο, οι υποστηρικτές του καθεστώτος προσεγγίζουν τις 10.000.

13.56: Σύμφωνα με το Associated Press, υποστηρικτές του Μουμπάρακ κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι εδώ και μέρες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Το πρακτορείο αναφέρει συγκρούσεις και τραυματισμούς μεταξύ των δύο πλευρών.

Νωρίτερα σήμερα….