Γνωστές προσωπικότητες, όπως ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και ο μεξικανός πρώην πρόεδρος Ερνέστο Ζεντίγιο συγκρότησαν σήμερα στη Γενεύη μια «διεθνή επιτροπή για την πολιτική στο ζήτημα των ναρκωτικών», καταγγέλλοντας τη σημερινή «ποινικοποίηση της χρήσης».

Ads

«Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε. Η εξάλειψη της παραγωγής και η ποινικοποίηση της χρήσης δεν περιορίζουν το εμπόριο ούτε τη χρήση ναρκωτικών», τόνισαν ανακοινώνοντας την ίδρυση της επιτροπής αυτής. Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού χωρών της Λατινικής Αμερικής, αναμένεται ν΄αρχίσει «έναν εποικοδομητικό διάλογο ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο» .

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο και μεταξύ των μελών της είναι ο μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες και ο περουβιανός Μάριο Βάργκας Λιόσα (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010).

Μέλη της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Υγείας της Ελβετίας Ρουθ Ντρέιφους, ο διευθυντής του παγκόσμιου Ταμείου για τον αγώνα κατά του AIDS Μισέλ Καζάτσκιν, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Σέζαρ Γκαβίρια, ο πρώην Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ και ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρίας Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ads

Οι τρόποι λειτουργίας της Επιτροπής αναμένεται ν΄αποφασιστούν κατά τη διήμερη σύνοδο της Γενεύης.