Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά όλες τις δραστηριότητες στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, και ότι πρόκειται να αποσύρει το σύνολο των 53.000 βορειοκορεατών εργαζομένων από το βιομηχανικό πάρκο, το οποίο λειτουργεί από κοινού με τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. 

Ads

«Οι δραστηριότητες στη ζώνη θα διακοπούν προσωρινά και θα εξετασθεί εάν θα επιτραπεί η λειτουργία της ή αν θα κλείσει», ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορεάς Κιμ Γιανγκ Γκον, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Οι αποφάσεις αυτές κατέστησαν αναπόφευκτες εξαιτίας των πολεμοχαρών στρατιωτικών που επιζητούν να καταστήσουν το Κεσόνγκ αντικείμενο αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Κιμ Γιανγκ Γκον, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το βιομηχανικό πάρκο.
 
«Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί πλήρως από τη στάση των νοτιοκορεατικών αρχών», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.
 
Από την περασμένη Τετάρτη, η Πιονγκγιάνγκ απαγόρευσε την πρόσβαση των νοτιοκορεατών εργαζομένων και των φορτηγών που μετέφεραν πρώτες ύλες στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
 
Προς το παρόν, 13 από τις 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες που διατηρούν βιομηχανικές μονάδες στο βιομηχανικό πάρκο έχουν αναγκασθεί να διακόψουν την παραγωγή λόγω ελλείψεως πρώτων υλών.
 
Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, 300 στελέχη νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων έχουν αποχωρήσει από τη βιομηχανική ζώνη, αλλά περισσότεροι από 500 αποφάσισαν να παραμείνουν για να διασφαλίσουν την καλή λειτουργία των μονάδων του Κεσόνγκ.
 
Το βιομηχανικό πάρκο είναι πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα και έχει παραμείνει σε λειτουργία παρά τις επανειλημμένες κρίσεις στην κορεατική χερσόνησο, με εξαίρεση μία ημέρα το 2009, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε απαγορεύσει την πρόσβαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων.
 
Συγκεχυμένες πληροφορίες για νέα πυρηνική δοκιμή
 
Νωρίτερα σήμερα, αντικρουόμενες πληροφορίες για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ερμηνεύοντας τη δραστηριότητα στην περιοχή των δοκιμών, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται να προετοιμάζεται για τέταρτη πυρηνική δοκιμή στο άμεσο μέλλον.
 
«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις που να υποδηλώνουν ότι (η Βόρεια Κορέα) επιθυμεί να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
 
Νωρίτερα σήμερα, άλλο υπουργείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.
 
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί την ειρήνη και όχι τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μία κατάλληλη λύση για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων πλευρών.
 
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έκανε σήμερα έκκληση στην Πιονγιάνγκ να αποφύγει κάθε «νέα πρόκληση» μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι ο γείτονάς της προετοιμάζεται για τέταρτη πυρηνική δοκιμή και δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. 

Ads