Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Ουάσινγκτον, μπροστά από το Μνημείο Λίνκολν, για να τιμήσουν τον αμερικανικό στρατό, ζητώντας παράλληλα να «αποκατασταθεί η τιμή της χώρας», μόλις δυο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στο Κογκρέσο.

Η πορεία, με ομιλία της Σάρα Πέιλιν, οργανώθηκε από τον συντηρητικό σχολιαστή του Fox News Γκλεν Μπεκ, σήμερα στο σημείο όπου στις 28 Αυγούστου του 1963 ο ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο...».

Η συγκέντρωση θεωρείται ως επίδειξη ισχύος του περιβόητου «Τσάι Πάρτυ», ενός κινήματος υπερ-συντηρητικών οργανώσεων που επιρρίπτει την ευθύνη για το μεγάλο χρέος των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ομπάμα, στην οποία αντιτίθεται με σφοδρότητα.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Ομπάμα ότι ποδοπάτησε τις αξίες της Αμερικής.

Η Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2008 και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2012, επανέλαβε αρκετές φορές στους διαδηλωτές ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε την τιμή της Αμερικής».

Το σημείο και η ημερομηνία διεξαγωγής της συγκέντρωσης επικρίθηκαν έντονα και μια αντι-διαδήλωση πραγματοποιείται τώρα στην Ουάσινγκτον. Ο Μπεκ είπε ότι η πορεία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, ότι στόχος είναι να αποδοθεί τιμή στα αμερικανικά στρατεύματα και πως η επιλογή της ημέρας και του σημείου της συγκέντρωσης είναι εντελώς συμπτωματική.