Το κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε χθες διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων Βόσνιων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, μετά από πολλά χρόνια άρνησης της σφαγής εκ μέρους των Σέρβων. Χωρίς αξία χαρακτήρισαν οι επιζήσαντες της σφαγής τη διακήρυξη, διότι δεν περιλαμβάνει το χαρακτηρισμό γενοκτονία.

Ads

Η διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή, υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 127 ψήφους υπέρ και 21 κατά, στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών, μετά από μαραθώνια συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από την τηλεόραση. Η Σερβική Βουλή έχει συνολικά 250 βουλευτές. «Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, το κόμμα του οποίου στη δεκαετία του ’90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ορισμένα κόμματα ζήτησαν να ανακληθεί η διακήρυξη και να υιοθετηθεί νέο κείμενο με το οποίο θα καταδικάζονταν όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. «Το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν μεγαλύτερο από αυτά που διαπράχθηκαν σε άλλες περιοχές», είπε ο αρχηγός του κόμματος «Νέα Σερβία», Βέλιμιρ Ίλιτς, αναφερόμενος στα εγκλήματα των Κροατών σε βάρος των Σέρβων. «Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε κατά μέρος», πρόσθεσε.

Τη διακήρυξη για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα στήριξαν 127 βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων «Για μία ευρωπαϊκή Σερβία» – Μπόρις Τάντιτς, της G-17 plus, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας – Ενιαία Σερβία (SPS – JS), του Κόμματος Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS) και της κοινοβουλευτικής ομάδας των μειονοτήτων.

Ads

Κατά της υιοθέτησης της διακήρυξης τάχθηκαν το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το κόμμα «Νέα Σερβία» (NS). Οι βουλευτές του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του Τόμισλαβ Νίκολιτς αποχώρησαν από την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία και οι βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, διαμαρτυρήθηκε, επειδή τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα δεν χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία. Ο κ. Γιοβάνοβιτς σημείωσε ότι κανένας δεν κατηγόρησε το σερβικό λαό ή τη Σερβία για γενοκτονία, αλλά πρόσθεσε ότι η Σερβία φέρει ευθύνη, επειδή δεν τήρησε τη διεθνή συνθήκη για την αποτροπή γενοκτονίας.Οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) τόνισαν ότι η διακήρυξη διαχωρίζει τα θύματα και είναι επιζήμια για τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, επειδή διχάζει τους λαούς και δεν καταδικάζει τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων.

«Το κεντρικό μήνυμα της διακήρυξης είναι ότι η Σερβία δεν είναι πίσω από τους δράστες των εγκλημάτων, ότι δεν γίνεται διαχωρισμός των θυμάτων και ότι τιμάται ισότιμα κάθε θύμα, καθώς και ότι η Βουλή της Σερβίας καταδικάζει τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα, εκφράζει ειλικρινή συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων και αποτίει φόρο τιμής στα θύματα», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού Νάντα Κολούντζια. Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς – Ντεγιάνοβιτς, ανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί και δεύτερη διακήρυξη, με την οποία θα καταδικάζονται τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων.

Η Srebrenica ήταν ένα ασφαλές προπύργιο του ΟΗΕ υπό την προστασία των Ολλανδών κυανόκρανων όταν, το 1995, Σερβοβοσνιακές δυνάμεις εισέβαλλαν στην πόλη και κατέσφαξαν περί τις 8.000 άντρες και νεαρά αγόρια.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια πριν και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν κινήθηκαν για να υπερασπίσουν την πόλη, περιμένοντας ενισχύσεις που δεν έφτασαν ποτέ. ΠολλοίΒόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους εκτέλεσαν, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους, οι οποίοι έρχονται στο φως ακόμα και στις μέρες μας. Μετά από τα τραγικά γεγονότα, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το Β ‘Παγκόσμιο πόλεμο.

Να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία η σφαγή ζητούν οι επιζήσαντες

Χωρίς αξία χαρακτήρισαν τη διακήρυξη του σερβικού κοινοβουλίου οι επιζήσαντες της σφαγής, διότι δεν περιλαμβάνει το χαρακτηρισμό γενοκτονία. «Για εμάς, δεν σημαίνει τίποτα με δεδομένο ότι ο όρος γενοκτονία δεν αναφέρεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χάιρα Τσάτιτς, υπεύθυνη του συνδέσμου Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα, ο άνδρας και ο γιος της οποίας σκοτώθηκαν στη σφαγή.

«Γνωρίζουμε ότι εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ολόκληρη τη Βοσνία, όμως έχουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που λέει ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία», πρόσθεσε η Τσάτιτς.

«Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για Ε.Ε. και Γαλλία η διακήρυξη

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαιρέτισε σήμερα ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» την υιοθέτηση της διακήρυξης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η διακήρυξη που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Σερβίας «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε η Σερβία και οι γείτονές της να προχωρήσουν αποφασιστικά προς το κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον».

«Η Γαλλία εκφράζει την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που εκφράσθηκε με τον τρόπο αυτό προς τη συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία», πρόσθεσε ο Κουσνέρ. «Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη ώστε η γενοκτονία που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα να μην μείνει ατιμώρητη».

Διαβάστε σχετικά:

Οργή στην Ολλανδία από δηλώσεις στρατηγού των ΗΠΑ περί ομοφυλόφιλων στρατιωτών

Ομαδικοί τάφοι σε πρώην βάση του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα

Κάρατζιτς: «Δίκαιος και ιερός» ο σκοπός των Σέρβων της Βοσνίας

Συλλήψεις υπόπτων για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα