Στρατιωτικοοικονομική συνεργασία υπέγραψαν σήμερα Τουρκία και ΠΓΔΜ, στα Σκόπια. Η συμφωνία προβλέπει ότι το 2011 η Τουρκία θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών και πρόσθεσε ότι «παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ. «Στόχος της Μακεδονίας είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία», πρόσθεσε.

Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα, το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που η Τουρκία έχει χορηγήσει στην ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα 16 εκατ.δολάρια.

Ads

Παράλληλα, σήμερα οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, Χαμίντ Καρζάι και Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και αποφάσισαν οι ένοπλες δυνάμεις και των τριών χωρών να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις τον επόμενο χρόνο.