Στο 1,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό τον Ιούλιο για 5ο συνεχή μήνα στο 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.

Ads

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, σε σχέση με το 1,7% που κατέγραψε τον Ιούλιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 1,6% σε σχέση με πέρυσι. Από τους οικονομολόγους αναμενόταν μεγαλύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα ευμετάβλητα κόστη, όπως αυτά της ενέργειας, επιταχύνθηκε στο 1% από 0,9%.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 10% τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει σε 23 εκατ. τον αριθμό των ανέργων στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. με τα 15,8 εκατ. από αυτούς να βρίσκονται στις 16 χώρες της ευρωζώνης. Σε σχέση με τον Ιούνιο, ο αριθμός των ανέργων φέρεται να μειώθηκε μέσα στον Ιούλιο, στη μεν Ε.Ε. κατά 45.000, στη δε Ευρωζώνη κατά 8.000, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 υπήρξε αύξηση του αριθμού των ανέργων, στην πρώτη κατά 1,1 εκατ. και κατά 668.000 στη δεύτερη.

Ads

Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1998. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας(20,3%) εμφανίζεται στην Ισπανία, ενώ το χαμηλότερο(3,8%) στην Αυστρία. Γενικά, μείωση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, εκτός της Αυστρίας, καταγράφηκε μόνο στη Μάλτα και στη Γερμανία.

Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον Ιούλιο για την Ελλάδα, τα τελευταία είναι εκείνα του Μαρτίου 2010 που εμφανίζουν το ποσοστό ανεργίας στο 11%, ενώ ως προς την ανεργία των νέων τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι από το Μάιο 2010 και ανεβάζουν το ποσοστό στο 29,6%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,2% τον Ιούνιο του 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2009. Στην αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008, είχε καταγραφεί μείωση 13,4%.

Χωρίς τα καύσιμα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών (όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2008), σημείωσε μείωση 2,7%, έναντι μείωσης 11,7% που εμφανίστηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

S&P: Μετριάζεται ο ρυθμός ανάπτυξης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών

Φέτος το καλοκαίρι φάνηκαν τα σημάδια ανάπτυξης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών, όμως στη διάρκεια του φθινοπώρου ο ρυθμός της ανάπτυξης θα μετριαστεί, εκτιμά ο χρηματο-επενδυτικός οίκος Standard&Poor’s.

Πάντως, ο αμερικανικός οίκος στην έκθεσή του για τα οικονομικά δρώμενα στη δυτική Ευρώπη, βεβαιώνει ότι «υπάρχουν διαθέσιμα μακρο-οικονομικής φύσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ενισχύονται, σαφώς, οι οικονομίες στη δυτική Ευρώπη».

Αφήνεται όμως να εννοηθεί από τον οίκο ότι, τρόπον τινά πρόκειται για «φωτεινό διάλειμμα», δεδομένου ότι τώρα το φθινόπωρο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί.

Ο οίκος σημειώνει πως για την ανάπτυξη, όπου παρατηρείται στη δυτική Ευρώπη, «οι ταχύτητες θα είναι διαφορετικές ανά περιοχή και σαφώς βραδύτερη σε σχέση με τον Βορρά στην περιφέρεια του Νότου».

Συμφωνείται, τέλος, ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική «ζημιώνει σαφώς την εσωτερική ζήτηση σε όλη την Ευρώπη, συνδυαζόμενη με έντονη ανεργία».