Το Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνου, όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, επισκέφτηκε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για να συναντηθεί με θύματα των επεισοδίων.

Ads

«Επισκέφθηκα πολλές περιοχές της χώρας για να ακούσω τον κόσμο, αλλά είναι εδώ από όπου ξεκίνησαν οι ταραχές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον μελών των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

«Ο τραγικός θάνατος του Μαρκ Ντάγκαν έκανε τα πράγματα δύσκολα (εδώ)», τόνισε ο Κάμερον, εξηγώντας για ποιο λόγο περίμενε πάνω από μια εβδομάδα για να επισκεφθεί την πόλη αυτή.

Ο θάνατος του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν από αστυνομικά πυρά στις 4 Αυγούστου, πυροδότησε τις πρώτες ταραχές στο Τότεναμ δυο ημέρες μετά. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του. Ο νεαρός άνδρας, τον οποίο παρακολουθούσε η αστυνομία για σχέσεις του με συμμορία, ήταν οπλισμένος, αλλά δε φαίνεται να έκανε χρήση του όπλου του.

Ads

Ο Κάμερον επισκέφθηκε ένα κέντρο διανομής τροφής και ρουχισμού σε ανθρώπους που έμειναν άστεγοι όταν πυρπολήθηκαν τα σπίτια τους. Κανένας δημοσιογράφος δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με περίπου 50 οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στη διάρκεια των ταραχών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του δήμου του Τότεναμ, 50 οικογένειες, δηλαδή 150 με 200 άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται στη διάρκεια των ταραχών κατά τις οποίες καταστράφηκαν επίσης ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές περίπου 100 καταστήματα.

Νέες οδηγίες προς την αστυνομία

Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία αναμένεται να λάβει νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Τις αλλαγές εισηγήθηκε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερέσα Μέι, η οποία έκανε λόγο για αδυναμία των αρχών κατά τις ταραχές που ξέσπασαν. Η Βρετανή υπουργός ανέφερε ότι αναπτύχθηκαν πολύ λίγοι αστυνομικοί στους δρόμους και ότι ορισμένοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν «δυναμικές τακτικές». Ακόμη, χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη την μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκ Κλέγκ αναμένεται να εισηγηθεί την επιβολή κοινωνικής εργασίας σε όσους συνελήφθησαν για τα επεισόδια και δεν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας σχεδιάζει να προτείνει και την επιβολή προστίμων, τα οποία θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών.