Tην είσοδο εργαζομένων από τη Νότια Κορέα, στο «διακορεατικό» βιομηχανικό συγκρότημα Καϊσόνγκ, ένα σύμβολο οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εμπόδισε το πρωί της Τετάρτης η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην χερσόνησο. Όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την στρατιωτική επέμβαση, εξετάζει η Σεούλ μετά την κίνηση της Πιονγκγιανγκ.

Ads

 
«Η Βόρεια Κορέα μας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι επιτρέπει μόνο τις αναχωρήσεις από την Καϊσόνγκ και απαγορεύει την είσοδο στο συγκρότημα» δήλωσε ο Κιμ Χιουγκ Σουνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Σεούλ, 861 νοτιοκορεάτες βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. «Αναμένουμε οι πολίτες μας να επιστρέφουν χωρίς δυσκολία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι για τη Νότια Κορέα, είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των υπηκόων της. Η διέλευση των συνόρων για τους νοτιοκορεάτες υπό ομαλές συνθήκες γίνεται στις 8:30 τοπική ώρα (23:30 GMT).
 
Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της δεν διευκρίνισε για πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα. Μπλόκαρε την πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
 
Εξετάζει και στρατιωτική επέμβαση η Νότια Κορέα
 
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Κουάν – τζιν δήλωσε σήμερα πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που παραμένουν στην κοινή βιομηχανική ζώνη στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο YONHAP.
 
Το «βαρόμετρο» Καϊσόνγκ
 
Η βιομηχανική περιοχή Καϊσόνγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική – κατ’ αρχάς – κίνηση, να καθιερωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Το συγκρότημα όμως έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. Πάντοτε παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο μια ημέρα το 2009.
 
Η διέλευση των συνόρων λειτουργούσε κανονικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Η λειτουργική σταθερότητα του συγκροτήματος θεωρείται βαρόμετρο στις διμερείς σχέσεις και το κλείσιμο του εκλαμβάνεται ως μια απότομη κλιμάκωση της έντασης.
 
Η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα, δημιουργεί φόβους ότι το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ, αρχίζει να πραγματοποιεί μέρος των απειλών της. 

Στο πλευρό της Νότιας Κορέας οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Μπιουνγκ-Σε, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τη Νότια Κορέα.

Ads

Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Γιουν Μπιουνγκ-Σε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κέρι απέρριψε επίσης «την απαράδεκτη ρητορική που έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες η βορειοκορεατική κυβέρνηση».

Παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ σημείωσε χθες ότι θα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό» αν η Βόρεια Κορέα θέσει εκ νέου σε λειτουργία, όπως ανακοίνωσε χθες, τον πυρηνικό της αντιδραστήρα στην Γιονγκμπιόν, ο οποίος έχει κλείσει.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμη ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί «σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει» η Βόρεια Κορέα, όταν δεσμεύθηκε να κλείσει τις εγκαταστάσεις της αυτές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.