Στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι βρίσκεται ο υπεύθυνος ασφαλείας του συνταγματάρχη Καντάφι, Μανσούρ Ντό, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.

Ads

Ο Ντο εισήλθε στον Νίγηρα την Κυριακή και ταξίδεψε μέσω της πόλης Αγκάντεζ στην έρημο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτική πομπή από δεκάδες βαριά οπλισμένους και πιστούς στον Καντάφι στρατιώτες που λέγεται ότι μεταφέρει χρυσό και χρήματα, πέρασε τα σύνορα. Επίσημοι από τον Νίγηρα εκτιμούν πως ο Καντάφι δεν ταξιδεύει με την πομπή αυτή.

Οι εξεγερμένοι εκτιμούν ότι ο Καντάφι παραμένει στη Λιβύη αλλά απομακρύνεται από περιοχές όπου μαίνονται μάχες κατευθυνόμενος προς τα νότια της χώρας. Πιστεύεται πως μερικοί από τους μαχητές του Καντάφι είναι νιγηριανής προέλευσης.

Ads

Στο μεταξύ, ο Φάτχι Μπάτζα, αξιωματούχος αρμόδιος για πολιτικά θέματα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα πως το Συμβούλιο θα ζητήσει από το Νίγηρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων των δύο χωρών και να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια από μέρους του Καντάφι ή μελών της οικογένειάς του να εισέλθουν στη χώρα αυτή.

«Μια αντιπροσωπεία θα μεταβεί (σήμερα) Τετάρτη στο Νίγηρα για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Νίγηρα και τον υπουργό Εξωτερικών. . . σχετικά με την ασφάλεια την συνόρων μας, καθώς και για να ζητήσει να εμποδιστεί οποιαδήποτε διείσδυση στρατιωτών του Καντάφι στο Νίγηρα και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια του Καντάφι ή της οικογένειάς του να διαφύγουν προς το Νίγηρα», είπε ο Μπάτζα.

Την απόφαση να σταλεί η αντιπροσωπεία στο Νίγηρα πήρε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, δεύτερος τη τάξει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, και «η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει εντός ωρών για να πάει μέσω Τυνησίας στο Νίγηρα», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι συγγενείς του Καντάφι διέφυγαν αφού υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσό – ιδίως από την κεντρική τράπεζα της Σύρτης -, τονίζοντας πως «θέλουμε να ανακτήσουμε τα χρήματα αυτά».

Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Καντάφι οι οποίοι βρίσκονται στο Νίγηρα πρέπει να εκδοθούν στη Λιβύη, επισήμανε ακόμα.

Παράλληλα, η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφοπλίσει τους εξεγερμένους που ανέτρεψαν το καθεστώς του Καντάφι αγοράζοντας τον οπλισμό τους και καλώντας τους να ενταχθούν στο στρατό της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο Μανσούρ Σάιφ αλ Νασρ, απεσταλμένος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο Παρίσι.

Η Λιβύη είναι γεμάτη όπλα, περιλαμβανομένων φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων που εκλάπησαν από τις οπλαποθήκες του καθεστώτος στην διάρκεια του εξάμηνου εμφυλίου. Ορισμένοι από τους πυραύλους αυτούς πιστεύεται ότι κατέληξαν στο Μαλί, κάτι που επιτείνει τους φόβους γειτονικών κυβερνήσεων και Δυτικών κρατών πως θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), η οποία διαθέτει βάσεις στο βόρειο Μαλί.