Παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της νέας γρίπης ακύρωσε η γαλλική κυβέρνηση, προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι οι παραγγελίες των εμβολίων ήταν μια δαπανηρή υπερβολή και λαμβάνοντας υπόψη την ηπιότερη εκδήλωση της πανδημίας.

Ads

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ροζλίν Μπασελό ανακοίνωσε χθες το βράδυ την ακύρωση συμβολαίων για περισσότερες από τις μισές από τις 94 εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν το καλοκαίρι, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον κόσμο σε κατάσταση πανδημίας.

Η κίνηση οφείλεται στο γεγονός ότι από τα τέλη Νοεμβρίου, οι διεθνείς υγειονομικές αρχές συνιστούν μόνο μία ένεση, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν ότι θα χρειάζονταν δύο ενέσεις για κάθε πρόσωπο. Επιπλέον, η πανδημία αποδείχθηκε λιγότερο φονική απ’ ό,τι έκφράζονταν φόβοι ότι θα ήταν και μόνο 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στη Γαλλία.

Οι παραγγελίες 50 εκατομμυρίων δόσεων ακυρώθηκαν «για λόγους γενικού συμφέροντος», εξήγησε η υπουργός Υγείας. «Δεν είχαν παραδοθεί ούτε είχαν πληρωθεί, έτσι ακυρώθηκαν», διευκρίνισε.

Ads

Η αποκάλυψη, την Κυριακή, ότι πλεονάζοντα εμβόλια πωλούνται στο εξωτερικό προκάλεσε έντονες κριτικές σε βάρος της κυβέρνησης που κατηγορήθηκε, ιδιαίτερα από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, ότι αγόρασε υπερβολικά πολλά εμβόλια προς όφελος των φαρμακοβιομηχανιών.