Πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει στη Λωρίδα της Γάζας το Ιράν, πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προκλητική από το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Τεχεράνη πως εξοπλίζει τους ισλαμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα η Τεχεράνη διευκρινίζει ότι παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη στην οργάνωση.

Ads

Ένα πλοίο αναχώρησε την Κυριακή και ένα δεύτερο που θα έχει αποπλεύσει μέχρι την Παρασκευή, μεταφέρουν τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και παιχνίδια. Τα πλοία συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες για να διακοπεί η απομόνωση που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό ραδιόφωνο. Η Τεχεράνη από την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει τις ενέργειες των Ισραηλινών στην περιοχή.

«Μέχρι να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, το Ιράν θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια» δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής οργάνωσης για την Προστασία του Παλαιστινιακού Έθνους, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA είναι αυτή που διοργανώνει την αποστολή. Από την πλευρά της, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η αποστολή δεν σχετίζεται με το Ιρανικό κράτος.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, αξιωματούχος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε πως τουλάχιστον 100.000 Ιρανοί έχουν δηλώσει εθελοντές για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ads

Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης – ο επίλεκτος στρατός του ιρανικού καθεστώτος – ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να συνοδεύσουν τα πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

«Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα μας» δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, ο διοικητής των Πασνταράν, ο οποίος σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, «διέψευσε» τις πληροφορίες για το θέμα αυτό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αγιατολάχ Αλί Σιραζί, εκπρόσωπος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε δηλώσει στις 6 Ιουνίου ότι «οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών» ήταν «πανέτοιμες να συνοδεύσουν στολίσκους με ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο για τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας» εφόσον δοθεί η σχετική εντολή.

Επιπλέον μία αντιπροσωπία Ιρανών βουλευτών που είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να επισκεφτούν τη Γάζα έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι δεν θα ταξιδέψουν με τα εν λόγω πλοία αλλά θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τη Γάζα από την Αίγυπτο. Ο Alaeddin Boroujerdi, επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων και εθνικής ασφάλειας στο κοινοβούλιο του Ιράν είπε ότι οι αιγυπτιακές αρχές βλέπουν θετικά το θέμα της επίσκεψης, αλλά πρέπει πρώτα να δοθεί η επίσημη άδεια.

Το Ιράν αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ισραήλ το 1979 και αρκετοί Ιρανοί ηγέτες έχουν ζητήσει τη διάλυση του εβραϊκού κράτους. Περίπου το ¼ των Ιρανών βουλευτών έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να μεταβούν στη Γάζα. Η διοργάνωση αυτής της αποστολής θεωρείται ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στο «Στόλο της Ελευθερίας» την οποία το Ιράν καταδίκασε απερίφραστα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του καταδικάζει το πυρηνικό πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν καθώς φοβάται ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη ατομικών βομβών που θεωρεί ως απειλή για την επιβίωση του. Το Ιράν από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αποσκοπεί αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξης ισοτόπων στην ιατρική και τη γεωργία.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό της Γάζας, το Ιράν έχει εξ’ αρχής καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ. Έχει μάλιστα στείλει βοήθεια και κατά το παρελθόν, διαμέσου όμως της Αιγύπτου.

Τον Ιανουάριο του 2009, ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο προσέγγισε το ιρανικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια και κατευθυνόταν προς την περιοχή της Μεσογείου και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί τουλάχιστον 70 χλμ από τη Γάζα. Το πλοίο συνέχισε προς την Αίγυπτο αλλά δεν πήρε την άδεια να ξεφορτώσει. Το Ιράν είχε καταθέσει μία διαμαρτυρία για τη στάση της Αιγύπτου, η οποία έχει συνάψει συμφωνία ειρήνης με το εβραϊκό κράτος.

Δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν η τελευταία αποστολή θα πράξει το ίδιο ή αν θα προσπαθήσει να κατευθυνθεί απευθείας στη Γάζα.