Προειδοποίηση προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να εμποδίσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με αποτέλεσμα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί. Απαντώντας, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως και εκείνη προτίθεται να καλέσει τον Γερμανό πρεσβευτή.

Ads

«Ελπίζω ότι θα διορθώσει το σφάλμα που έκανε τη Δευτέρα (…) ή αυτό θα οδηγήσει σε αντιδράσεις», δήλωσε ο Μπαγίς σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τις οποίες αυτή εξέφρασε την λύπη της για την «υπερβολικά σκληρή» καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.
 
«Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα», συνέχισε ο Μπαγίς, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κι εξέφρασε τη λύπη του για έναν «εύκολο προεκλογικό ελιγμό» από την πλευρά της καγκελαρίου Μέρκελ καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
 
Παράλληλα Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το ότι κλήθηκε σήμερα ο Τούρκος πρεσβευτής στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας μπορεί να κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ακόμη και σήμερα, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Αν ο πρεσβευτής βρίσκεται στην Άγκυρα, θα κληθεί σήμερα, αν όχι ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας θα τον εκπροσωπήσει ή θα αναμένουμε την επιστροφή του πρεσβευτή στην πρωτεύουσα», πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
 
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Αντρέας Πέσκε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις δηλώσεις Μπαγίς.
 
Η καγκελάριος, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, έδειχνε πάντα σκεπτικισμό όσον αφορά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά στις αρχές της χρονιάς φαινόταν να τάσσεται υπέρ του ανοίγματος ενός νέου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται εφεξής στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, καθώς επικρίνουν την βαρβαρότητα της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.
 
Αν δεν επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η διακυβερνητική διάσκεψη που θα έδινε την ερχόμενη Τετάρτη το πράσινο φως στο άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου μπορεί να αναβληθεί, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.