Ads

Η 1η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό

Εννιά είναι οι νεκροί και 20 οι τραυματίες ακτιβιστές της αιματηρής επίθεσης που δέχτηκαν τα έξι πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας», ενώ έπλεαν στα διεθνή ύδατα 65 μίλια μακριά από το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ αποποιείται της ευθύνης, ισχυριζόμενο ότι για την εξέλιξη φταίνε οι επιβάτες που βρίσκονταν στα πλοία, οι οποίοι «ξεκίνησαν τις βιαιότητες». Ανεπιβεβαίωτες πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 10 κι ενδέχεται να έχουν φτάσει τους 19, ενώ περισσότεροι από 60 επιβαίνοντες στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» έχουν τραυματιστεί. Όπως μετέδωσε αρχικά το tvxs.gr, μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν Έλληνες . Πριν από λίγη ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας επιβεβαίωσε την πληροφορία και ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των Ελλήνων που συμμετείχαν στον Στόλο της Ελευθερίας.

Η εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε πως το ανακοινωθέν αντανακλά τον τελικό αριθμό των νεκρών μετά τον κατάπλου του πλοίου στον ισραηλινό λιμένα του Ασντόντ. Νωρίτερα, ισραηλινές πηγές ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους δέκα, ίσως και σε περισσότερους. Παράλληλα, ο στρατός σημειώνει πως τα βίαια επεισόδια εξερράγησαν όταν ακτιβιστές επιτέθηκαν στους πεζοναύτες, τραυματίζοντας επτά εξ αυτών και αφαιρώντας τα όπλα από άλλους δύο.

Ads

Ο στρατός δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα κανενός από τα θύματα, όμως ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί ήσαν Τούρκοι. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ,επικαλούμενο τουρκικές πηγές αλλά και τους επικεφαλής της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετείχε στην επιχείρηση, μετέδωσε ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Εν τω μεταξύ, η “Σφενδόνη” -το ένα από τα δύο ελληνικά πλοία- μπήκε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 στο λιμάνι του Άσντοντ. Λίγο πριν την ισραηλινή επέμβαση, η απεσταλμένη του Tvxs Κατερίνα Κιτίδη, που βρισκόταν στη “Σφενδόνη” είχε μεταδώσει εικόνες μετά την περικύκλωση των σκαφών από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Το χρονικό της ισραηλινής επιχείρησης

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το πρωί σε 5 από τα 6 πλοία που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί κομμάντος. Στις 04:50 υπήρξε επικοινωνία με το ελληνικό πλοίο “Ελεύθερη Μεσόγειος” μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, με τους Έλληνες επικεφαλής της αποστολής να επιβεβαιώνουν ότι έγινε επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των δύο επιβατικών πλοίων, του ελληνικού Σφενδόνη και του τουρκικού Mavi Marmara με ελικόπτερα και φουσκωτά. Τα δύο πλοία καταλήφθηκαν. Το “Ελεύθερη Μεσόγειος”, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού και προσπάθησε να συνεχίσει τον πλου του για τη Γάζα. Στη συνέχεια, το ελληνικό “Ελεύθερη Μεσόγειος” άλλαξε πορεία αλλά δέχθηκε και αυτό επίθεση γύρω στις 6 παρά 10. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα https://digitalship.shiptogaza.gr/ στις 05.30 υπήρξε επικοινωνία με το πλοίο “Ελεύθερη Μεσόγειος” μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Οι επιβαίνοντες είπαν ότι στα πλοία που κατελήφθησαν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι που έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί. Ο Τάκης Πολίτης ανέφερε ότι ισραηλινές τορπιλάκατοι πλεύρισαν το ελληνικό φορτηγό και στις 05.54 ανέβηκαν ισραηλινοί κομμάντος στο καράβι. Οι τελευταίες λέξεις πριν διακοπεί η σύνδεση ήταν «ανεβαίνουν στο πλοίο με γάντζους, είμαστε υπό σύλληψη».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στην αραβόφωνη εκπομπή του μετέδωσε ότι υπάρχει ένας Έλληνας σοβαρά τραυματίας ο οποίος αρνείται να δεχτεί περίθαλψη από τις ισραηλινές αρχές και ζητάει να μεταφερθεί στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για τραυματισμό ακόμη 3 Ελλήνων. Από όσα έχουν γίνει γνωστά το Ισραήλ κάλεσε 3 νοσοκομεία να είναι σε ετοιμότητα για να δεχτούν τραυματίες.

Όπως ανέφερε σήμερα νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Ευάγγελος Πισσίας, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), υπήρξε επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα και εκείνη τη στιγμή το ελληνικό πλοίο ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση εντολή «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ».

Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, έκανε λόγο για απόβαση εκατοντάδων στρατιωτών, πριν διακοπεί η επικοινωνία με το κανάλι του.

Έκτοτε η επαφή χάθηκε με όλους τους επιβάτες που συνελήφθησαν και κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων η στρατιωτική επιχείρηση στο τούρκικο πλοίο Mavi Marmara βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη μέχρι τις 11:00, ώρα Ελλάδος. Στις εικόνες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται πραγματικά πυρά ενώ οι κομμάντος εμφανίζονται να χρησιμοποιούν κάποιου είδος σπρέι για να εξουδετερώσουν τους επιβάτες.

Μέχρι στις 02:15 το μεσημέρι της Δευτέρας, είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Ασντοντ μόνο το πλοίο Challenger 1. Αργά το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσέλευση και των υπόλοιπων σκαφών. Στο πλοίο Challenger 1 υπήρχαν και τραυματίες, δίχως να διευκρινίζεται ο αριθμός τους, οι οποίοι πιθανότατα έφεραν ελαφρά τραύματα, αφού δεν χρειάστηκε η μεταφορά τους σε νοσοκομείο και απλά τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι.

Στην περιοχή όσοι εκ των επιβατών είναι τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων από την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια θα ενημερωθούν ότι απελαύνονται από τη χώρα.

Σε ενημέρωση των ξένων διπλωματών στο υπουργείο Εξωτερικών, και όταν αυτοί ζήτησαν στοιχεία για τραυματίες και νεκρούς, αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και πως μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τις εθνικότητες αυτών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Αβιτάλ Λίμποβιτς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, ωστόσο επισήμανε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναφορικά με τους τραυματίες οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Στο λιμάνι του Ανστοντ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, στο σημείο όπου δένουν τα πλοία, στους αντιπροσώπους των πρεσβειών, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην υπάρχει καμία επικοινωνία με τους πολίτες που επέβαιναν στα σκάφη.

Διακοπή της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης “Μίνωας 2010”

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία “Μίνωας 2010”, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα.

Φταίνε οι ακτιβιστές λέει το Ισραήλ

Σιγή ιχθύος ως προς τους νεκρούς, τους τραυματίες αλλά και ως προς την τύχη των συλληφθέντων επέμενε να τηρεί από το πρωί το Ισραήλ και μόλις το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά 9 ακτιβιστές έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί. Άγνωστο παραμένει επίσης το ποιος έδωσε διαταγή να ανοίξει πυρ ο ισραηλινός στρατός εναντίον τουρκικού πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, γεγονός για το οποίο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου, δήλωσε άγνοια.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης φέρουν αποκλειστικά οι επιβάτες των πλοίων, καθώς «εκείνοι ξεκίνησαν τις βιαιότητες». Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ, «Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής. Από την πλευρά του, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγορεί την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση IHH για τα βίαια επεισόδια. «Αυτό που συνέβη στο πλοίο Mavi Marmara, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία” του στολίσκου» δήλωσε ο Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ήταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες» πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, επικεφαλής του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Mavi Marmara, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, οι στρατιώτες μας δέχθηκαν ιδιαίτερα βίαιη επίθεση με πυροβόλο όπλο και άλλα όπλα και αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά για να υπερασπιστούν τις ζωές τους που κινδύνευαν από ανθρώπους που ήθελαν να τους σκοτώσουν. «Η προσφυγή στη χρήση όπλων δεν ήταν αναγκαία σε κανένα άλλο πλοίο του στολίσκου» πρόσθεσε ο Μαρόμ.

Άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού στις ισραηλινές δηλώσεις, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα πλοία είχαν «ελεγχθεί αυστηρά» και δεν περιείχαν τίποτα άλλο από «ανθρωπιστική βοήθεια και εθελοντές πολίτες». «Υπήρχε ακόμη μία άσπρη σημαία σε αυτά τα πλοία κατά τη διάρκεια της επίθεσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και επρόκειτο να συναντηθεί αύριο στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συνάντηση και επισπεύδει την επιστροφή του στο Τελ Αβίβ. Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη «λύπη» του για τους θανάτους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι καταδρομείς βρέθηκαν σε αυτοάμυνα απέναντι σε επιτιθέμενους ακτιβιστές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ισραηλινή κυβέρνηση επέβαλε απαγορεύσεις στα ΜΜΕ σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονται στα ισραηλινά νοσοκομεία. Επίσης οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σε στρατιωτική βάση στη Haifa, αντί για την πόλη Ashdod που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες, προκειμένου να αποφύγουν επαφή τους με δημοσιογράφους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. «Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», τόνισε ο υπουργός.

Watch live streaming video from insaniyardim at livestream.com

Λίστα επιβατών

«Ελεύθερη Μεσόγειος»

Πλήρωμα:
Στυλιανάκης Ζαχαρίας, Κληρονόμος Εμμανουήλ, Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος, Μισεμικές Γεώργιος, Γρηγορόπουλος Μιχαήλ, Μπόλος Νικόλαος

Επιβάτες:
Damolin Mario Giovanni, Dror Feiler, Faraggi Marcello, Henning Mankel, Mehmet Kaplan, Saman Ali Abdulla, Sommer – Houdeville Thomas Georges, Viktoria Strand, Γασπαράτου Ευγενία, Θεοχαροπούλου Αικατερίνη, Καρατζάς Γεώργιος, Καρυπίδης Ιωάννης, Κοσματόπουλος Νικόλαος, Λάμπρου Ηλίας, Μαθιουλάκης Εμμανουήλ, Μουστάκας Ανδρέας – Μάριος, Ναϊμ Ελγαντούρ, Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης, Πισσίας Ευάγγελος, Πολίτης Παναγιώτης, Συγγελάκης Πολυάνθης, Τζιούμπας Αθανάσιος, Τικτόπουλος Μιχαήλ – Αχιλλεύς,
Ψαρά Μαρία

«Σφενδόνη»

Πλήρωμα:
Μπούκας Θεόδωρος, Παπακινός Πέτρος, Παπαδημητρίου Απόστολος, Αυγήρης Σπυρίδων

Επιβάτες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα:
Ennafaa Elaati, Κampani Chalent, Βαλκάνος Νικόλαος, Γελάλης Δημήτριος, Κιτίδη Αικατερίνη, Κυρίλλου Δήμητρα, Λιερός Γεώργιος, Τραβάλου Αφροδίτη, Τσιγαρίδας Χρήστος

«Mavi Marmara»

Πλειώνης Δημήτριος, Χατζηστεφάνου Αριστείδης – Κυριάκος

Διεθνής καταδίκη για την επίθεση στον ανθρωπιστικό στόλο

Τη διεθνή κατακραυγή προκαλεί η αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον «Στόλο της Ελευθερίας», που ξεκίνησε το ταξίδι του την προηγούμενη εβδομάδα με προορισμό τη Γάζα και στόχο το σπάσιμο του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ ανά τον κόσμο, ένταση σημειώθηκε ήδη στην Τουρκία έξω από το προξενείο του Ισραήλ, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στην Αθήνα, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, στις 19:00. Η Ευρωπαική Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση, ενώ η μέση Ανατολή εκφράζει την ανησυχία της για αναζωπύρωση των προβλημάτων της περιοχής μετά την επέμβαση του Ισραήλ. Πορείες και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ.