Στους 116 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το συντριπτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου μέσα από την πόλη Τζόπλιν του Μιζούρι.. Σχεδόν 50 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ.

Ads

Στις αρχές Μαΐου έπληξαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ οι φονικότεροι ανεμοστρόβιλοι των τελευταίων 100 ετών, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 354 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης Τζόπλιν ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή ισοπέδωσε περισσότερα από 2.000 κτίρια.

Το μέλος του Κογκρέσου, Μπίλι Λονγκ, συνέκρινε το μέγεθος της καταστροφής με «σκηνικό ταινίας, με πυρηνική καταστροφή». Αυτοκίνητα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και παντού υπάρχουν συντρίμμια κτιρίων. «Σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο Μιζούρι» είπε ο Λονγκ σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το έργο των σωστικών συνεργείων χθες παρεμποδίστηκε εξαιτίας των καταιγίδων και του χαλαζιού, αλλά οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τουλάχιστον επτά επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης των 50.000 κατοίκων. Κακοκαιρία συνοδευόμενη πιθανόν από ανεμοστρόβιλους αναμένεται στο Μιζούρι τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την μετεωρολογική ιστοσελίδα Accuweather.

Ads

Σήμερα ανεμοστρόβιλοι αναμένεται να κτυπήσουν την Οκλαχόμα και το Κάνσας. Από τον φονικό ανεμοστρόβιλο της περασμένης Κυριακής στην πόλη Τζόπλιν καταστράφηκε ένα νοσοκομείο, ένα γηροκομείο και ένα γυμνάσιο.

«Καμία σχέση» μεταξύ ανεμοστρόβιλων και κλιματικής αλλαγής

Η περίοδος των ανεμοστρόβιλων που άρχισε πριν από τρεις εβδομάδες, χαρακτηρίζεται η χειρότερη και οπωσδήποτε η πλέον αιματηρή από το 1953, μετά από την «επέλαση» στο Τζόπλιν του Μιζούρι, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Είναι όμως έτσι; Όχι, σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική αρχή.

«Δεν βλέπουμε καμία σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών παγκοσμίως ή στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συχνότητας των ανεμοστρόβιλων», δήλωσε ο Χάρολντ Μπρουκς, ερευνητής μετεωρολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Ο Μπρουκς υποστηρίζει ότι δεν έχει αυξηθεί ούτε η συχνότητα ούτε το μέγεθός των ανεμοστρόβιλων, παρά μόνο ένας κατόρθωσε να κόψει στα δύο ένα κομμάτι γης μήκους δέκα χιλιομέτρων.

«Για να σκοτωθούν άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον ένας ανεμοστρόβιλος και δεύτερον άνθρωποι στο σωστό ή στο λάθος μέρος», λέει ο Μπρουκς. «Η μεγαλύτερη δημογραφική αλλαγή που πιθανότατα επηρέασε την έκβαση των πραγμάτων είναι ότι το ποσοστό τροχοκινούμενων σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών».

Ο Μπρουκς δεν είναι εξάλλου ο μόνος που διατυπώνει τη συγκεκριμένη άποψη. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην ένταση της κατανομής [αυτών των καιρικών φαινομένων] από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1990». Οι συντάκτες της έκθεσης ωστόσο αφήνουν ένα περιθώριο διαφοροποίησης της κατάστασης από το 2000 και έπειτα.

Στις ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης λόγω κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε προ ημερών και η ίδια η ΝΟΑΑ, επισημαίνοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κατορθώσει να συνδέσουμε κάποιο από τα βασικά αίτια των ανεμοστρόβιλων με την υπερθέρμανση του πλανήτη». Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, οι συντάκτες προσθέτουν ότι «ελλείψει διαπίστωσης αλλαγών, ο ισχυρισμός ότι [οι ανεμοστρόβιλοι] αποδίδονται στις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι προβληματικός, αν και δεν αποκλείεται μια μελλοντική αλλαγή να προκληθεί από την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου».

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της περιόδου των ανεμοστρόβιλων, στα τέλη Απριλίου, αναφέρθηκαν 312 ανεμοστρόβιλοι σε διάστημα 72 ωρών.