Στις 23 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρώσει η Γερμανία τη νομοθετική διαδικασία για την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας του ευρώ, ΕSM. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο σχετικός νόμος για το μηχανισμό θα τεθεί προς ψήφιση στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ) στις 23 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως η ηγεσία του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι στην ψηφοφορία αυτή θα διασφαλιστεί η πλειοψηφία της συμπολίτευσης.

Ads

«Παρά την αβεβαιότητα για τη συναίνεση των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, η ηγεσία του εκφράζει την αισιοδοξία ότι η σχετική πρόταση νόμου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θα γίνει στο τέλος αποδεκτή», αναφέρει η FAZ.

Στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα συνεδριάσουν, κεκλεισμένων των θυρών, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων, προκειμένου να προετοιμάσουν την σχετική πρόταση νόμου. Σύμφωνα με τη FAZ, «εκκρεμούν λεπτομέρειες του νόμου για το ευρώ, που θα οριστικοποιηθούν σε περαιτέρω συσκέψεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», και οι οποίες θα συζητηθούν στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγ. Μέρκελ με το Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, την επόμενη Τρίτη στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι ο «νόμος για το ευρώ» θα ψηφιστεί από τα δύο νομοθετικά σώματα της Γερμανίας, Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Μπούντεσρατ) στις 23 Σεπτεμβρίου, μία μόλις ημέρα μετά από την ομιλία που θα εκφωνήσει ο Πάπας Βενέδικτος XVI στο Μπούντεσταγκ, με θέμα που θα σχετίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ζητούν αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Στο μεταξύ, αναδιαμόρφωση και αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης σε βάθος χρόνου, ζητούν κυβερνητικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και οικονομολόγοι.

Ads

Ο Γερμανός νομπελίστας οικονομίας Ράινχαρντ Σέλτεν υπεραμύνεται του ευρώ και εκτιμά ότι τα σημερινά προβλήματα στην ευρωζώνη δεν οφείλονται στο κοινό νόμισμα, αλλά στο μεγάλο δημόσιο δανεισμό και στην παραποίηση βασικών οικονομικών μεγεθών εκ μέρους της Ελλάδας. «Τα κράτη, από την κλασσική αρχαιότητα ακόμη, έχουν την τάση να υπερβάλλουν οικονομικά», είπε ο κ. Σέλτεν στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung. Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί «διαχειρίσιμη» τη σημερινή κρίση. «Ακόμα και η Ελλάδα έχει αρκετά περιθώρια δράσης», λέει χαρακτηριστικά, όμως ζητά αναδιαμόρφωση του Συμφώνου Νομισματικής Σταθερότητας και της ΟΝΕ.

Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε ένα νέο Σύμφωνο, το οποίο θα περιλαμβάνει την παράμετρο της αλληλοβοήθειας και σε αντάλλαγμα αυστηρότερη εποπτεία για εκείνους που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου», λέει ο κ. Σέλτεν.

Ο Γερμανός νομπελίστας οικονομολόγος κινείται στην ίδια κατεύθυνση με επιφανή στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ που προβάλλουν ανάλογα αιτήματα.

«Το μέλλον της ΕΕ βρίσκεται στην Ένωση Σταθερότητας. Επ’ αυτού είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προς τούτο θα κάνουμε τα πάντα», επανέλαβε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Φίλιπ Ρέσλερ. Ενόψει και της επικείμενης συνάντησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Ρέσλερ τάσσεται υπέρ ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που θα περιλαμβάνει “τεστ” ανταγωνιστικότητας για τη συμμετοχή των χωρών-μελών σε αυτό, καθώς και αυτοματοποιημένες ποινές για τους παραβάτες.