Τουλάχιστον 22 ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί στις Φιλιππίνες τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Μπενίνιο Ακίνο τον Τρίτο, όπως ανακοίνωσε οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

Τελευταίο θύμα υπήρξε ένας συνδικαλιστής ηγέτης, 41 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε την Παρασκευή στην Καλάμπα Σίτι, στην επαρχία Λαγκούνα, νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Karapatan.

Ο Κάρλος Ροντρίγκες δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους ενώ επέστρεφε στο σπίτι του μετά από μια συνάντηση συνδικαλιστών στην Καλάμπα, ενώ υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς από σφαίρες στην πλάτη, στο χέρι και στο λαιμό.

Ο Τζιγκς Κλέιμορ, γενικός γραμματέας της Karapatan, δήλωσε ότι ο θάνατος του αύξησε στους 22 τον αριθμό των εξωδικαστικών εκτελέσεων στην διάρκεια της προεδρίας Ακίνο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 30ή Ιουνίου.

Ads

Οι πολιτικές δολοφονίες ήταν αθρόες επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, υπό την πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θεωρούν το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας ηθικούς και σε πολλές περιπτώσεις και φυσικούς αυτουργούς των φόνων. Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, τουλάχιστον 1.205 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν υπό την Αρόγιο αφότου ανέλαβε, το 2001.