Αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η πρώτη δίκη για «τρομοκρατία» ενός κρατουμένου στο Γκουαντάναμο που θα γίνει σε αμερικανικό έδαφος. Η δίκη θα ξεκινούσε σήμερα μετά από πολλών μηνών αναβολές, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 12 Οκτωβρίου λόγω ενός μάρτυρα-κλειδί της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ads

Ειδικότερα, ο δικαστής Λιούις Κάπλαν, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εκτιμά ότι ο μάρτυρας της κυβέρνησης, Χουσέιν Αμπέμπε δεν μπορεί να παραστεί λόγω του γεγονότος ότι «η μαρτυρία του θα είναι το αποτέλεσμα δηλώσεων που έγιναν υπό πίεση από τον κατηγορούμενο προς τους πράκτορες της CIA»

Ο 36χρονος Τανζανού Αχμεντ Γαϊλάνι κατηγορείται ότι μετείχε σε «τρομοκρατικές επιθέσεις». Συνελήφθη το 2004 στο Πακιστάν και είναι ο μόνος κρατούμενος του Γκουντάναμο που πρόκειται να δικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο αμερικανικό έδαφος. Εναντίον του έχουν απαγγελθεί τουλάχιστον 200 κατηγορίες και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Δύο από τις κατηγορίες είναι ότι «πρωτοστάτησε στην βομβιστική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Νταρ ες Σαλάμ και στην επίθεση στο Ναϊρόμπι» που προκάλεσαν το θάνατο 224 πολιτών.

Ads