Στις 12 Μαΐου θα διενεργηθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, προκειμένου να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που οδήγησαν σε παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Κανένα κόμμα δεν επιδίωξε το σχηματισμό κυβέρνησης. 

Ads

Η ανακοίνωση έγινε από τον βούγλαρο πρόεδρο τη στιγμή που η χώρα αναζητεί τρόπο να βγει από την πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να επηρεάσει και την οικονομική σταθερότητα.

Ο Μπορίσοφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών ενάντια στην υψηλή τιμή του ρεύματος, τα μέτρα λιτότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Το ίδιο το κυβερνών κόμμα, που είχε ισχυρή πλειοψηφία, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν δείξει εξαρχής ότι δεν θα προσπαθούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου.

Ads

Παράλληλα, η Σόφια άνοιξε το δρόμο για μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Οι βουλευτές ψήφισαν τροποποίηση που επιτρέπει την αναθεώρηση των τιμολογίων πάνω από μία φορά το χρόνο, ώστε να ρυθμιστική αρχή ενέργειας να προχωρήσει (όπως αναμένεται) σε μείωσή τους τις επόμενες ημέρες.