Την Κυριακή στη Βενεζουέλα διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές για τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες, του ηγέτη σύμβολο της Λατινικής Αμερικής που έχασε στις αρχές Μαρτίου τη μάχη με τον καρκίνο. Οι δυο αντίπαλοι για την προεδρία της Βενεζουέλας είναι ο Νικόλας Μαντούρο, στενός συνεργάτης και εκλεκτός του Τσάβες, και ο Ενρίκε Καπρίλες επικεφαλής της αντιτσαβικής αντιπολίτευσης.

Ads

 
Με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών η Βενεζουέλα περνάει και επίσημα στη μετά-Τσάβες εποχή. Ο Μαντούρο έχει σαφές προβάδισμα, ακόμα και διψήφιο σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, έναντι του Καπρίλες ωστόσο αυτό που τίθεται στο επίκεντρο δεν είναι αν ο εκλεκτός του Τσάβες θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές, όσο αν θα καταφέρει να συνεχίσει το έργο του.
 
Αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών στη Βενεζουέλα με αρκετούς αναλυτές να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις δυνατότητες του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες. «Έχει πήλινα πόδια. Δεν έχει το χάρισμα του Τσάβες. Δεν μπορεί να ηγηθεί όπως ο Τσάβες. Όμως κανείς δεν τον διαγράφει. Έχει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, τo σύνολο της κυβέρνησης και όλο το κόμμα από πίσω του», αναφέρει ο αναλυτής Oswaldo Ramirez στο Euronews.
 
Από την πλευρά του ο Καπρίλες γνώριζε πολύ καλά ότι δεν μπορούσε να τα βάλει με τον μύθο του Ούγκο Τσάβες και έτσι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε τις αναφορές στον αποθανόντα ηγέτη της Βενεζουέλας. Αναφερόταν μόνο στον Μαντούρο και επιχείρησε να τον διαχωρίσει από τον Τσάβες.
 
«Η προεκλογική μάχη είναι ανάμεσα σε μένα και τον Μαντούρο. Αφήστε τον Τσάβες έξω από αυτό» είχε δηλώσει ο Καπρίλες και έριξε το βάρος του στη διαφθορά, την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό, που το 2012 έφτασε στο 27,6%. Αυτά σύμφωνα με τους αναλυτές είναι τα τρία σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της χώρας. 
 
Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αργού πετρελαίου και έχει ωφεληθεί από τη σημαντική αύξηση της τιμής. Όταν ήρθε ο Τσάβες στην εξουσία το 1999, ένα βαρέλι πετρέλαιο κόστιζε περίπου 8 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή ανέρχεται σε πάνω από 100 δολάρια.
 
Η Susanne Gratius ειδική αναλυτής στη Λατινική Αμερική μιλώντας στο Euronews εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια έκπληξη στο εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως ο Μαντούρο ίσως να συγκεντρώσει ένα ποσοστό λίγο μικρότερο από το 55% που συγκέντρωσε ο Ούγκο Τσάβες στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
 
Επιπλέον ανάφερε πως το κίνημα του Τσάβες φαίνεται να μπορεί να συνεχίσει και χωρίς ο ηγέτης του να είναι στη ζωή. «Το κίνημα του Τσάβες έχει ορμή και χωρίς τον Τσάβες πρώτον επειδή πλέον έχει εξελιχθεί σε μια σχεδόν θρησκευτική μορφή για τη Βενεουέλα και επίσης πρόλαβε να παρουσιάσει στον κόσμο τον Μαντούρο ως τον εκλεκτό του για να συνεχίσει το έργο του. Ο απόλυτος ηγέτης του κινήματος τον έχρισε διάδοχό του και άρα τον νομιμοποίησε ώστε να αναλάβει την ηγεσία», εξήγησε.