Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της συνόδους κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας -Ειρηνικού (Apec) στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, παρουσία αντιπροσωπειών από 21 οικονομίες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία. Στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται να βρεθούν συζητήσεις για τη φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών ανάμεσα στις χώρες των δύο ακτών του Ειρηνικού, οι οποίες επισκιάστηκαν στη συνάντηση της G20 στη Σεούλ λόγω διαφωνιών για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ads

Την έναρξη της συνόδου, η οποία πρόκειται να διαρκέσει δύο ημέρες, κήρυξε επισήμως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν. Παρόντες στις εργασίες της θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος ομόλογός του Χοθ Ζιντάο και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, οι οποίοι έφθασαν στην ιαπωνική πόλη μετά τη συμμετοχή τους στη συνάντηση της Ομάδας G20 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Ενώπιον μια συγκέντρωσης επιχειρηματιών πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του APEC στη Γιοκοχάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε σθεναρά την αμερικανική οικονομική πολιτική και τις προσπάθειές του να δυναμιτίσει και πάλι την ανάκαμψη. Ο Ομπάμα υπογράμμισε πως δεν ήταν ποτέ τόσο σίγουρος για τον αμερικανικό προσανατολισμό, παρά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των πλουσίων και αναδυομένων χωρών του G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σεούλ.

Οι ηγέτες της G20 έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν επικεντρωμένοοι στην οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «Ως πρώτη οικονομία του πλανήτη και κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, πως έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» προς το σκοπό του να αυξηθούν οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ασία στη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού του στην περιοχή και επανέλαβε τη δέσμευσή του πως οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν για μια ισορροπημένη οικονομική ανάκαμψη.

Ένας από τους κύριους συμβούλους του Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από την Κίνα να λάβει τάχιστα μέτρα για την ανατίμηση των ισοτιμιών του εθνικού τους νομίσματος και θα παρακολουθούν την διακύμανση του γουάν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, του οποίου η χώρα δέχεται πιέσεις πανταχόθεν είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε για τις κλιματικές αλλαγές, τόνισε πως δεν θα πρέπει να απαιτούνται τόσα πολλά από τις αναδυόμενες χώρες, προκειμένου να μην τροχοπεδήσει η ανάπτυξή τους. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενθαρρύνει τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους με βάση τις δυνατότητές τους, τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες και το επίπεδο ανάπτυξής τους», τόνισε ο Χου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στα περιθώρια της συνόδου.

Μιλώντας για την ανατίμηση του γουάν, δήλωσε επίσης πως «η μεταρρύθμιση του ρενμίνμπι (επίσημη ονομασία του γιουάν) συνεχίζεται με τρόπο ελεγχόμενο και σταδιακό». Ο Χου υποσχέθηκε, επίσης, πως η χώρα του θα στηρίξει την αναθέρμανση των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, που ξεκίνησαν το 2001 από τον ΠΟΕ, αλλά σήμερα έχουν αποτελματωθεί.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν τόνισε σήμερα πως οι ΗΠΑ τρέχουν «πολύ γρήγορα» προσερχόμενες με ήδη επεξεργασμένες ιδέες στη σύνοδο της Ομάδας G20, στην οποία εν γένει οι συμμετέχουσες χώρες αναμένουν να γίνει μία πιο συλλογική δουλειά. Ο Ομπάμα μειοψήφησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή κατά τη σύνοδο στη Σεούλ, καθώς πλείστες χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Γερμανία, αρνήθηκαν να μειώσουν τα κολοσσιαία τρέχοντα πλεονάσματά τους, όπως θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να σπρώξουν τα πράγματα πολύ γρήγορα, κατά την άποψή μου, καθ’ ήν στιγμή το περιθώριο συνεργασίας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν κατά την περίοδο της (χρηματοοικονομικής) κρίσης» στο διάστημα 2008-09, τόνισε ο Στρος Καν στα περιθώρια της συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού. Κατά τον ίδιον, θα απαιτηθεί «να περάσουν 2, 3, 4 G20 έως ότου δημιουργηθεί εκ νέου το συναίσθημα μίας συλλογικής συνεργασίας», ανάμεσα στις χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σχολιάζοντας τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν η Κίνα και οι ΗΠΑ, ο Στρος Καν τις απέδωσε στη γενική πεποίθηση που ο «καθένας πιστεύει ότι οι άλλοι πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από εκείνον».

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το μερίδιο συνεισφοράς της Κίνας στα οικονομικά του οργανισμού (η αναλογική μερίδα της) θα αυξηθεί από το 3,72% στο 6,39%. Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου από το συμβούλιο διοίκησής του, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της G20 και προσδιόρισε τις αναλογικές μερίδες των 20 πιο σημαντικών κρατών-μελών του ΔΝΤ.

Η Κίνα, η οποία σαφώς υπο-εκπροσωπείτο έπειτα από πολλά χρόνια ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης, είναι η μεγάλη κερδισμένη της μεταρρύθμισης. Από έκτη πιο σημαντική χώρα του Ταμείου, θα γίνει η τρίτη, πίσω από τις ΗΠΑ (17,41% των αναλογικών μερίδων) και την Ιαπωνία (6,46%) και μπροστά από τη Γερμανία (5,59%) και τη Γαλλία και τη Βρετανία (4,23% η κάθε μία). Τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας, που υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο, θα αυξηθούν από το 3,65% στο 6,07%.

Η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί, ωστόσο, αμέσως. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί τις ερχόμενες εβδομάδες από το Συμβούλιο των διοικητών, όπου εκπροσωπείται το σύνολο των 187 κρατών μελών. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο από τουλάχιστον 111 χώρες που κατέχουν τουλάχιστον το 60% των δικαιωμάτων ψήφου. Η φάση αυτή μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.