Στο λιμάνι της Λατάκειας στη Συρία έφτασαν σήμερα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία, τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, που έκανε λόγο για προκλητική κίνηση και αύξησε το επίπεδο του συναγερμού στην περιοχή.

Ads

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ιρανικά πλοία εισέρχονται στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ από το 1979. Ο αρχηγός του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, έφτασε στη Δαμασκό τη νύχτα της Τετάρτης, όπου θα παραστεί την Παρασκευή το απόγευμα σε δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λατάκεια.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι τα δύο πολεμικά πλοία πραγματοποιούν επίσκεψη ρουτίνας και κατηγόρησε το Ισραήλ επειδή χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «στρατιωτική» και «προκλητική».

«Το σιωνιστικό καθεστώς μπορεί να έχει ανησυχίες (…) αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τα σχέδιά μας, χωρίς να ανησυχούμε για το καθεστώς αυτό, και σε συντονισμό με τις φιλικές χώρες στην περιοχή», δήλωσε ο ναύαρχος Σαγιαρί σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Ads

Το Ισραήλ «μεγέθυνε το θέμα ενώ ήταν καθαρά μια επιχείρηση ρουτίνας βασισμένη σε διεθνείς κανονισμούς και με ένα μήνυμα φιλίας», δήλωσε ο Σαγιαρί και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή. Η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι τα ιρανικά πολεμικά πλοία μεταφέρουν πυραύλους, όπλα, πυρομαχικά και κυάλια νυχτερινής όρασης για τα μέλη του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.