Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε σήμερα η Τουρκία, διαδεχόμενη την ΠΓΔΜ. Τη μεταρρύθμιση της πανευρωπαϊκής αυτής οργάνωσης και κυρίως την μεταρρύθμιση στον δικαστικό τομέα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έθεσε ως προτεραιότητες για τους επόμενους έξι μήνες, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμεντ Νταβούτογλου.

Ads

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Άγκυρα πάνω από δύο χιλιάδες φορές από τη σύστασή του έως τώρα.

Ο Νταβούτογλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου για τη δημιουργία «Ομάδας εξαίρετων προσωπικοτήτων» που θα είναι επιφορτισμένες να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων που σχετίζονται με την επανεμφάνιση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων στην Ευρώπη.

Η Τουρκία είναι ενταγμένη στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την ίδρυσή του το 1949 και έχει αναλάβει επτά φορές την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου, που είναι ένα εκτελεστικό όργανο που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Ads

Έχει επικυρώσει 98 από τις 200 συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης , μεταξύ αυτών και τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το 1954. Έχει επίσης υπογράψει 38 άλλες συνθήκες που μένει να επικυρωθούν.

Η Τουρκία θα παραδώσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11 Μαΐου στην Ουκρανία στο πλαίσιο της αλφαβητικής σειράς που ακολουθείται από 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου.