Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και σε κεντρικές πλατείες της Ισπανίας την Παρασκευή, ενώ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις εν όψει των αυριανών τοπικών και περιφερειακών εκλογών, κάνοντας σαφές ότι θα αψηφήσουν την απαγόρευση των κινητοποιήσεων που είχε επιβάλλει η εθνική εκλογική επιτροπή για σήμερα Σάββατο και για την ημέρα των εκλογών. Οι Ισπανοί πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κινήματος «Los Indignados» («Οι Αγανακτισμένοι»), διαδηλώνουν με κεντρικό αίτημα πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η αστυνομία δε θα επέμβει εάν οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Ads

Όπως ανακοίνωσε η εθνική εκλογική επιτροπή, οι πολιτικές συγκεντρώσεις το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, είναι παράνομες, καθώς είναι «ημέρα στοχασμού». Ωστόσο, οι διαδηλωτές διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, Πουέρτα δελ Σολ και θα πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, επικαλούμενοι το Σύνταγμα που δεν απαγορεύει στους πολίτες να «στοχαστούν ελεύθερα» την παραμονή της κάλπης.

Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε μια πορεία εχθές το απόγευμα στο κέντρο της Μαδρίτης, ενώ χιλιάδες ήταν επίσης και οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη. Πορείες έγιναν σε περίπου 150 ισπανικές πόλεις, σύμφωνα με εγχώρια τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για την ανεργία, που στις τάξεις των νέων ξεπερνά το 40% και για τα μέτρα λιτότητας, διεκδικώντας πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι ενδεχόμενα επεισόδια, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, θα μπορούσαν να στερήσουν κι άλλες ψήφους από τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, που ήδη προβλέπεται να υποστούν βαριά ήττα. Την Κυριακή οι Ισπανοί θα εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις.

«Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές εκστρατείες, ούτε ζητάμε ψήφους», είπε ένας εκπρόσωπος του κινήματος των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης, όπου χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν με σκηνές ή χωρίς. Οι κινητοποιήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ειρηνικές από την έναρξή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο.