Δουλειά στο Κυπριακό πιάνει επειγόντως η Κομισιόν με την εγκατάσταση στη Λευκωσία του προσωπικού αντιπροσώπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του κ. Σέζαρ ντας Νέβες. Ήδη ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντάται σήμερα τόσο με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου.

Ads

Η εμπλοκή της Κομισιόν, πιο συστηματικά και μόνιμα στο Κυπριακό, συμπίπτει με την πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας. Γίνεται ουσιαστικά παραμονές της νέας τριμερούς στη Νέα Υόρκη, όταν η τουρκική πλευρά εμφανίζεται απρόθυμη να συζητήσει εποικοδομητικά τα σοβαρότατα προβλήματα όπως είναι το εδαφικό και το περιουσιακό.

Οι τουρκικές εφημερίδες εν τω μεταξύ αποκαλύπτουν στο μεταξύ ότι στην τριμερή της Νέας Υόρκης, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Μπαν Κι Μουν, θα καλέσει τους δύο ηγέτες να κλειστούν σε έπαυλη στη Νέα Υόρκη και να φύγουν από εκεί μόνον όταν έχουν βρει λύση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αν και δεν έδωσε απάντηση στο ενδεχόμενο αυτό, δεν φαίνεται να δείχνει αντίρρηση για μία τέτοια συνάντηση.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει το ζήτημα των τουρκικών απειλών για τις έρευνες που διεξάγονται για πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ). Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα φέρει το ζήτημα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στην Ουγγαρία, ζητώντας κοινοτική αλληλεγγύη.

Ads