Ads

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τελευταία φάση του απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων που βρισκόταν για περισσότερο από 2 μήνες στα έγκατα της Γης, στη Χιλή. Πρώτος βγήκε ο Florencio Avalos, 31 ετών και ακολούθησε ο Mario Sepulveda, μετά από ταξίδι περίπου 20 λεπτών στην κάψουλα Phoenix που κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό.

Η υγεία των μεταλλωρύχων που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη νότια Χιλή είναι «αρκετά καλή. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αναρρώσει ικανοποιητικά έπειτα από λίγη ξεκούραση χωρίς να χρειαστεί να τους χορηγηθούν φάρμακα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέιμι Μάναλιχ. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, όμως οι γιατροί δεν ανησυχούν.

Ads

Επι τόπου βρίσκεται και ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος υποδέχεται τους μεταλλωρύχους. Στην ομιλία του μετά τη διάσωση του πρώτου μεταλλωρύχου ο πρόεδρος Πινέρα χαρακτήρισε θαύμα τη διάσωση και ευχαρίστησε τους ειδικούς που βοήθησαν στην επιχείρηση. «Όταν η Χιλή είναι ενωμένη, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτή η χώρα δείχνει την πραγματική της ψυχή, δείχνει αυτό που είναι ικανή να καταφέρει, όταν είμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες», είπε ο κ. Πινέρα. Οι πρώτοι τέσσερις απεγκλωβισμένοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Copiapo.

Ένας διασώστης έχει κατέβει στο καταφύγιο των μεταλλωρύχων προκειμένου να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για την εκκένωση. Το ταξίδι με την κάψουλα από το καταφύγιο σε βάθος 625 μέτρων έως την επιφάνεια διαρκεί 17 λεπτά. Η άφιξη του διασώστη Μανουέλ Γκονσάλες, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην όλη επιχείρηση, η τελική απόδειξη ότι ο εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου θάλαμος Phoenix που κατασκεύασε το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό και δεν είχε δοκιμαστεί, είναι ικανός να συμβάλλει στην διάσωση των παγιδευμένων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Με την έξοδο του Florencio Avalos , στις 06.00 ώρα Ελλάδας, ξεκίνησαν πανηγυρισμοί στην επιφάνεια της Γης. Ο πρόεδρος Sebastien Piniera είχε ζητήσει από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγει από το ορυχείο. “Η πίστη κίνησε βουνά”, δήλωσε. Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Florencio Avalos ήταν ένας από τους προϊσταμένους των μεταλλωρύχων όταν παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου από την κατάρρευση των στοών του ορυχείου.


Ο Mario Sepulveda,
ο οποίος αποκαλείται και “παρουσιαστής” καθώς πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους και έκανε ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο δεύτερος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ο Σεπούλβεδα φορούσε ειδικά μαύρα γυαλιά προκειμένου να προστατέψει τα μάτια του έπειτα από την πολύμηνη παραμονή του στο σκοτάδι, και έγινε δεκτός εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους έξω από το ορυχείο, μεταξύ των οποίων ήταν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά.

Μιλώντας για λίγα λεπτά στις κάμερες, ο Mario Sepulveda ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην τους συμπεριφέρονται σαν να είναι διασημότητες, αλλά σαν αυτό που είναι: «Παρακαλώ. Θέλω να με αντιμετωπίσουν ως μεταλλωρύχο. Θέλω να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν ως τον Μάριο Αντόνιο Σεπούλβεδα, εργάτη, μεταλλωρύχο. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι διότι πιστεύω ότι έχω γεννηθεί για να πεθάνω στη δουλειά. Και είμαι υπερήφανος για την διαπαιδαγώγησή μου». «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Δεν αμφέβαλλα ποτέ, πάντα είχα εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες, είχα πίστη στο θεό. Τσακώθηκα και με το θεό και με το διάβολο. Ο θεός νίκησε» είπε ο δεύτερος από τους μεταλλωρύχους που βγήκε από τα έγκατα της Γης σε κατάσταση υπερδιέγερσης.

Ο Juan Illanes βγήκε τρίτος από την κάψουλα. “Πως ήταν το ταξίδι” τον ρώτησαν για τη διαδρομή μέσα στην κάψουλα: “Σαν κρουαζιέρα” απάντησε περιχαρής ο 52χρονος.


Τον 23χρονο βολιβιανό Carlos Mamani
υποδέχτηκαν στην επιφάνεια της Γης η σύζυγος και η κόρη του στις 09.09 ώρα Ελλάδας. Ο 23χρονος είχε μόλις πέντε μέρες που εργαζόταν στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση και εγκλωβίστηκε μαζί με τους άλλους μεταλλωρύχους. Η εμπειρία του προκάλεσε μεγάλο σοκ και όπως δήλωσε στη σύζυγό του, δεν σκοπεύει να ξαναεργαστεί σε ορυχείο ποτέ στη ζωή του. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Χιλή αύριο και να συναντηθεί με τον μεταλλωρύχο, έχει υποσχεθεί στην οικογένεια Mamani ένα κομμάτι γης στην περιοχή της Cochabamba.

Πέμπτος βγήκε από το ορυχείο του Σαν Χοσέ ο νεότερος όλων των εγκλωβισμένος, ο 19χρονος Jimmy Sanchez, ο οποίος εργαζόταν για πέντε μήνες στο ορυχείο. Η σκέψη της δύο μηνών κόρης του τον κράτησε ζωντανό τις 69 φοβερές αυτές μέρες στις στοές του ορυχείου, δήλωσε ο 19χρονος μεταλλωρύχος. Τον νεαρό μεταλλωρύχο υποδέχτηκε στην αγκαλιά του ο πατέρας του φορώντας μπλούζα της ομάδας του Πανεπιστημίου της Χιλής, της αγαπημένης ομάδας του Jimmy. Ο νεαρός ήταν εμφανώς εξαντλημένος και σοκαρισμένος.

Έκτος αναδύθηκε ο Osman Araya, τριάντα ετών, ο οποίος είχε το ρόλο του «αγγελιοφόρου» για την ομάδα 104, μία από τις τρεις ομάδες στις οποίες είχαν χωριστεί οι εγκλωβισμένοι. Πανετυχής, ο Osman Araya αγκαλιάστηκε με τη σύζυγο και τους συναδέλφους τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, φορώντας πάντα τα ειδικά γυαλιά, προς το ελικόπτερο για να μεταβεί στο νοσοκομείο. Σ’ενα από τα τελευταία μηνύματά του προς την οικογένειά του που έστειλε μέσα από το ορυχείο, ο Araya έγραψε: «Δεν θα σας αφήσω ποτέ. Θα πολεμήσω μέχρι τέλους για να είμαι μαζί σας».

Έβδομος απεγκλωβίστηκε ο 46χρονος Jose Ojeda, επικεφαλής των εργασιών με τρεις δεκαετίες προϋπηρεσία στα ορυχεία, μια εργασία που απολαμβάνει, όπως έχει δηλώσει. Έξω τον περίμενε η θετή του κόρη.

Ακολούθησε, όγδοος, ο Claudio Yanez, ενώ άρχισε να χαράζει στην έρημο Ατακάμα, όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτή την ώρα (γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας). Ο 34χρονος χειριστής τρυπανιού δέχθηκε την πρόταση γάμου που του έκανε η αρραβωνιαστικιά του Cristina Nunez, ενώ βρισκόταν ακόμα εγκλωβισμένος στα έγκατα της Γης. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες που υποδέχθηκαν τον πατέρα τους με την έξοδό του από την ειδική κάψουλα. Ο πρόεδρος Πινέρα αποσύρθηκε προ ολίγου για να κοιμηθεί για λίγες ώρες.

O Mario Gomez, ηλικίας 63 ετών, βγήκε ένατος από το ορυχείο του Σαν Χοσέ. Ο πιο ηλικιωμένος από τους 33 μεταλλωρύχους, φόρεσε ειδική μάσκα οξυγόνου μέσα στο κουβούκλιο καθώς είχε εκδηλώσει κάποια αναπνευστικά προβλήματα. Ο Gomez ξεκίνησε να εργάζεται στα ορυχεία σε ηλικία 12 ετών. Βγαίνοντας από την κάψουλα, ο 63χρονος έπεσε στα γόνατα για προσευχή. «Επέστρεψα στη ζωή» δήλωσε ήσυχα ο βετεράνος μεταλλωρύχος και στη συνέχεια έπεσε στην αγκαλιά της συζύγου του, στην οποία είχε στείλει ένα «συγκλονιστικό γράμμα» προ ημερών, όπως δήλωσε η ίδια. «Έλεγε πως με αγαπάει. Ποτέ δεν έλαβα τέτοιο γράμμα από τον άντρα μου, ακόμα και όταν πρωτοβγαίναμε δεν ήταν ρομαντικός».

Ο 31 ετών μηχανικός Alex Vega ήταν ο 10ος κατά σειρά που απεγκλωβίστηκε, στις 14.53 ώρα Ελλάδας. Ο Vega με την έξοδο του από την κάψουλα έπεσε στην αγκαλιά της συζύγου του για ώρα.

O ενδέκατος μεταλλωρύχος που απεγκλωβίστηκε είναι ο Jorge Galleguillos. O Galleguillos είναι ο μόνος μεταλλωρύχος, μέχρι αυτή τη στιγμή, που εμφανίστηκε με μούσι, το οποίο μαρτυρά και τις ημέρες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι οι μεταλλωρύχοι.

Ο 12ος μεταλλωρύχος που απελευθερώνεται είναι ο Edison Pena, 34 ετών. Τον Pena περίμενε στην επιφάνεια η σύντροφός τους, Angelica Alvarez, μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής. Ο Pena ήταν ένας από τους μεταλλωρύχους του οποίου το ηθικό ήταν εύθραυστο και είχε εκφράσει τις δυσκολίες του να αντέξει τον εγκλεισμό στις επιστολές του προς την οικογένειά του.

O 27χρονος Carlos Barrios είναι ο 13ος εγκλωβισμένος που βρίσκεται πλέον στην επιφάνεια. Ο Carlos Barrios αμέσως αγκάλιασε τον πατέρα του.

Ο 14ος μεταλλωρύχος που απεγκλωβίζεται είναι ο 33χρονος Victor Zamora. Σημειώνεται ότι ο Zamora είδε φέτος το σπίτι του να καταστρέφεται από το μεγάλο σεισμό της Χιλής.

Ο ηλεκτρολόγος Victor Segovia, 48 ετών, είναι ο 15ος άνθρωπος που έρχεται στην επιφάνεια. Ο Segovia σε ένα του γράμμα προς την οικογένεια του ανέφερε ότι ονειρεύτηκε πως μαζί με τους υπόλοιπους μεταλλωρύχους βρισκόντουσαν μέσα σε ένα φούρνο. «Όταν ξυπνάω βρίσκομαι σε αυτό το βαθύ σκοτάδι που μέρα με τη μέρα μας τσακίζει», σημείωνε.

Στην αγκαλιά της μητέρας του και της συζύγου του έπεσε ο Daniel Herrera, ο 16ος μεταλλωρύχος που απεγκλωβίστηκε από τα σωστικά συνεργεία. Ο Daniel Herrera είναι ο τελευταίος της ομάδας των έξι μεταλλωρύχων που κρίθηκε ότι ήταν οι πιο αδύναμοι από τους άλλους συναδέλφους τους λόγω φυσικών και ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσίασαν τη περίοδο που βρίσκονταν στα έγκατα της γης.

Ο 17ος μεταλλωρύχος που απεγκλωβίστηκε είναι ο Omar Reygadas, ο οποίος έχει ζητήσει ένα πλούσιο γεύμα με μοσχάρι και αβοκάντο αλλά και να χαλαρώσει βλέποντας πολύ τηλεόραση. Μόλις ο Omar Reygadas βγήκε από το θάλαμο έπεσε στα γόνατα κρατώντας μια μικρή βίβλο στο χέρι του.

Από το θάλαμο βγήκε και ο 44χρονος Esteban Rojas, ο 18ος μεταλλωρύχος που απεγκλωβίζεται. Ο Esteban Rojas έχει υποσχεθεί στη σύντροφό του ότι «μόλις βγει θα τις αγοράσει ένα νυφικό και θα ανέβουν μαζί τα σκαλιά της εκκλησίας», πλέον μένει να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του.