Ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο Κάιρο για να μετάσχει στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με συλλήψεις πολιτών, βίαιη καταστολή και ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων. Συνολικά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άνθρωποι.

Ads

Νωρίτερα, ο 68χρονος Ελ Μπαραντέι είχε δηλώσει ότι είναι «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές». Υπενθυμίζεται ότι Ελ Μπαραντέι πριν από λίγες ημέρες, είχε καλέσει του Αιγύπτιους να ακολουθήσουν τον δρόμο τον Τυνήσιων, οι οποίοι ανέτρεψαν τον Μπεν Αλί.

Κατά την άφιξη του από τη Βιένη, όπου ζει, δήλωσε ότι «ήρθε πια ο καιρός για τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί». Στο αεροδρόμιο υπήρχαν δεκάδες δημοσιογράφοι, όχι όμως και πολίτες, όπως είχε συμβεί κατά την περσινή του επίσκεψη στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διπλωμάτης, 68 ετών, ο οποίος αποχώρησε στα τέλη του 2009 από το αξίωμα του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2010, γενόμενος δεκτός από εκατοντάδες οπαδούς του στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ads

Ο Ελ Μπαραντέι ήρθε σε ρήξη με το καθεστώς του Μπουμπάρακ και επιχείρησε να ενώσει την αιγυπτιακή αντιπολίτευση γύρω από ένα σχέδιο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μια συνταγματική αναθεώρηση, κερδίζοντας γρήγορα τη συμπάθεια ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα των νέων και της μεσαίας τάξης.