Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο Πακιστάν, μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Ο ΟΗΕ αναφέρεται σε «μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές και ως προς τον αριθμό των θυμάτων της και ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισής της από τη διεθνή κοινότητα».

Ads

Αρχικά ο OHE είχε προσδιορίσει τον αριθμό των αστέγων στα 4,8 εκατομμύρια, μετά τις πλημμύρες που έγιναν στην πολυπληθή επαρχία Σιντ στο νότιο Πακιστάν, ωστόσο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις, διπλασιάζοντας τον αριθμό των αστέγων.

«Δεν συμπεριλαμβάνουμε στη νέα μας εκτίμηση για τους αστέγους, όσους στεγάζονται προσωρινά σε σχολεία ή τέλος πάντως έχουν κάποιο προσωρινό καταφύγιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, Μαουρίσιο Τζιουλιάνο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί σκηνές και προσωρινά καταφύγια σε περίπου 1,8 εκατομμύριο Πακιστανούς πλημμυροπαθείς, ενώ οι στεγαζόμενοι προσωρινά σε σχολεία ανέρχονται περίπου στο μισό εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με τον Τζιουλιάνο.

Ads

Από την πλευρά της, η πακιστανική κυβέρνηση αναφέρει πως 1760 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.

Οι ειδικοί προϊδεάζουν ότι όταν τα νερά των πλημμυρών αποσυρθούν, οι αρχές θα έλθουν αντιμέτωπες με «μακάβρια ευρήματα», ενώ εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών όπως τύφου ή χολέρας.