Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης τη σταδιακή -έως το 2012- αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ενώ είπε πως μέχρι το 2014 ο έλεγχος της περιοχής θα περάσει στους Αφγανούς. Και η Γαλλία θα προχωρήσει σε “σταδιακή αποχώρηση” των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν “ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων”, ανακοίνωσε μετά τον Μπ. Ομπάμα η γαλλική προεδρία. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν “συμβολική” την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ.

Ads

Στο διάγγελμά του είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν 10.000 στρατιώτες ενώ άλλοι 23.000 μέχρι το καλοκαίρι του 2012. «Ήρθε η ώρα η Αμερική να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση του κράτους, εδώ στην πατρίδα» είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό στάδιο αποχώρησης περισσότεροι στρατιώτες θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής σταδιακά καθώς οι Αφγανοί θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια τους μέχρι το 2014.

Επίσης αναφέρθηκε στην Αλ Κάιντα λέγοντας ότι δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, που πυροδότησε τον δεκαετή πόλεμο και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συμφιλιώσουν τον αφγανικό λαό συμπεριλαμβανομένων των ταλιμπάν.

«Αυτή είναι η αρχή –αλλά όχι το τέλος- της προσπάθειας μας να τελειώσουμε αυτό τον πόλεμο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι παραμένουν ακόμα εκεί τεράστιες προκλήσεις.

Ads

Στο πλευρό του προέδρου τάχθηκε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ενώ αντίθετοι με το σχέδιο ήταν αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ καθώς και ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα Ντέιβιντ Πετρέους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο σήμερα επιχειρούν στο Αφγανιστάν 100.000 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και 47.000 από άλλες χώρες.

Την απόλυτη συμφωνία του με τις προθέσεις του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη διατήρηση μιας συνεχούς πίεσης προς τους Αφγανούς αντάρτες, εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγο πριν το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος ενημέρωσε τον Ντέιβιντ Κάμερον για τις τελευταίες εξελίξεις στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα. “Σήμερα χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ”, τόνισε ο Καρζάι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ. “Θεωρούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο για τους ίδιους όπως και για το Αφγανιστάν και το στηρίζουμε”, πρόσθεσε.

Και η Γαλλία «αποχωρεί σταδιακά»

Η Γαλλία θα προχωρήσει σε “σταδιακή αποχώρηση” των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν “ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία , μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για αποχώρηση του ενός τρίτου των αμερικανικών δυνάμεων–33.000 στρατιώτες–από το Αφγανιστάν.

Πριν από την ομιλία του ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί “για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν”, διευκρινίζεται στη γαλλική ανακοίνωση. Ο Ν. Σαρκοζί “υπογράμμισε ότι η Γαλλία συμφωνεί με τις αναλύσεις και τους στόχους των ΗΠΑ και πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα”, προσθέτει η ίδια πηγή.

Μετά τη συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο, ο Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την δέσμευσή της με τους συμμάχους της ότι θα παραμείνει στο πλευρό του αφγανικού λαού ώστε να ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης.

“Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε αναλογία και με ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της και με τις αφγανικές αρχές”, καταλήγει η ανακοίνωση. Σήμερα στο Αφγανιστάν υπηρετούν τέσσερις χιλιάδες γάλλοι στρατιώτες.

Το 2014 αποχωρούν οι Αυστραλοί

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε σήμερα πως τα αυστραλιανά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2014, όπως είχε αρχικά προβλεφτεί. Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν υπηρετούν 1.500 αυστραλοί στρατιώτες. Από το 2001, έχουν χάσει τη ζωή τους 27.

“Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με ενημέρωσε πως οι 1.500 αυστραλοί στρατιώτες θα συνεχίσουν την αποστολή τους στην επαρχία Ουρουζγκάν”, στο νότιο Αφγανιστάν, επισήμανε η Γκίλαρντ. “Θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε την ικανότητα του αφγανικού έθνους να εγγυηθεί την δική του ασφάλεια, Θα εργαστούμε ώστε να εγγυηθούμε την μεταβίβαση της ευθύνης στο θέμα της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις”, υπογράμμισε η αυστραλή πρωθυπουργός.

Συμβολική η κίνηση Ομπάμα λένε οι Ταλιμπάν

Ως συμβολική κίνηση χαρακτηρίζουν οι Ταλιμπάν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και προσθέτουν πως χρειάζεται να γίνουν πιο σοβαρά βήματα προκειμένου να σταματήσει το άσκοπο αιματοκύλισμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν «Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, θέλει για άλλη μια φορά να καταστήσει σαφές ότι η λύση στην αφγανική κρίση έγκειται στην πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων άμεσα. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, ο ένοπλος αγώνας μας θα εντείνεται από μέρα σε μέρα».