Τη στήριξή του στην πάγια επιθυμία της Ινδίας να καταλάβει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

«Στα χρόνια που έρχονται περιμένω ένα αναμορφωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας που περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο-κράτος μέλος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία πιέζει για μία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εδώ και χρόνια, και με τη δήλωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα ικανοποίησε ίσως τη μεγαλύτερη προσδοκία που είχε η κυβέρνηση του Μανμοχάν Σινγκ από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου.

«Η δίκαιη διεθνής τάξη που επιδιώκει η Αμερική περιλαμβάνει ένα Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που είναι επαρκής, αποτελεσματικός, αξιόπιστος και νόμιμος. Για το λόγο αυτό μπορώ να πω σήμερα ότι στα χρόνια που έρχονται, προσβλέπω σε ένα αναμορφωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας που περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο μέλος» δήλωσε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι με την αυξημένη ισχύ έρχεται αυξημένη ευθύνη.

Ads

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η διπλωματική κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν σημαίνει ότι η Ινδία θα προστεθεί σύντομα στα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μπορεί να χρειαστούν χρόνια αλλά δείχνει ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ινδία ασκώντας παράλληλα διπλωματική πίεση στην Κίνα.