Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν ήταν αξιόπιστο και άρτια οργανωμένο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ευρωπαίοι παρατηρητές, στην πρώτη επίσημη δήλωσή τους για τη διαδικασία.

Ads

Από τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που διήρκεσε μία εβδομάδα, προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, θα επιλέξουν υπέρ της απόσχισης από τον κυρίως μουσουλμανικό βορρά.

«Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αξιολογεί την εκλογική διαδικασία στο Δημοψήφισμα στο Νότιο Σουδάν, ως αξιόπιστη και άρτια οργανωμένη, που διεξήχθη σε ένα ως επι το πλείστον ειρηνικό περιβάλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα για το 90% και πλέον της ψηφοφορίας στο νότο.

Ads

Στην πρωτεύουσα Γιούμπα, σε έξι εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν περισσότερες από 2.500 ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου σε σύγκριση με περίπου 25 ψήφους υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το υπόλοιπο Σουδάν.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα και σύμφωνα με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας βορρά-νότου του 2005, το νότιο Σουδάν θα ανεξαρτητοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.