Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, τονίζει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των υπόλοιπων δυτικών χωρών όχι μόνο γνώριζαν το πρόγραμμα αλλά συνεργάζονταν και με την NSA. 

Ads

 
Στη συνέντευξή του επισημαίνει την ιδιαίτερη σχέση της NSA με τη Γερμανία. «Η NSA πέφτει στο κρεβάτι μαζί με τους Γερμανούς», δηλώνει ο Σνόουντεν υπογραμμίζοντας την εκτεταμένη δράστης της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολουθήσεων επικοινωνιών στη Γερμανία.
 
Οι κατάσκοποι της NSA «εργάζονται χέρι-χέρι με τους Γερμανούς και τα περισσότερα από τα άλλα δυτικά κράτη», δηλώνει ο Σνόουντεν. Ωστόσο όπως σημειώνει η συνεργασία ανάμεσα στη NSA και τις άλλες χώρες γίνεται σε ένα πλαίσιο «προστασίας των πολιτικών ηγετών της κάθε χώρας από την αγανάκτηση της κοινής γνώμης» σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί «ο τρόπος με τον οποίο παραβιάζουν ευρέως την ιδιωτική ζωή σ’ όλο τον κόσμο».
 
Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν αγανακτισμένοι και έκπληκτοι μετά την αποκάλυψη του προγράμματος της NSA, αντιδρώντας έντονα για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις που έφταναν μέχρι και σε αξιωματούχους της ΕΕ.  Μάλιστα οι ευρωπαίοι ηγέτες έθεταν και ζήτημα για τις συζητήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
 
Για παράδειγμα, σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα στην NSA και τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σνόουντεν αναφέρει πως η NSA παρείχε στους Γερμανούς «εργαλεία ανάλυσης» για τις πληροφορίες που περνούν από τη Γερμανία προερχόμενες από περιφέρειες όπως η Μέση Ανατολή.
 
Ο Σνόουντεν στη συνέντευξή του αναφέρει πως εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται με την NSA, ενώ τονίζει πως η επιλογή των ανθρώπων που επιλέγονται για παρακολούθηση γίνεται μέσω των στοιχείων που προκύπτουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και από τα «webmails».
 
Για τη συνεργασία με τις γερμανικές υπηρεσίες αναφέρει πως η NSA παρέχει «εργαλεία ανάλυσης» για τα συστήματα ελέγχου των γερμανικών υπηρεσιών για τις πληροφορίες που περνούν από τη Γερμανία προερχόμενες από περιφέρειες όπως η Μέση Ανατολή.
 
* Τη συνέντευξη έκαναν o αμερικανικός ειδικός στην κρυπτογράφηση, ο Τζέικομπ Άπελμπομ, και η σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Λόρα Πουατρά.