Κύμα οργής έχουν προκαλέσει οι διαρροές του νεαρού συμβούλου της αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής κατασκοπείας (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών. Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί πίεση στην Κομισιόν να πάρει θέση στο ζήτημα. Ο ίδιος ο Σνόουντεν εμπιστεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να διακινδυνεύσει «τη ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του» για να προστατεύσει «την ελευθερία» όλων και «τη δημοκρατία».

Ads

«Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου, επομένως δεν μου αρέσει να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων», δηλώνει στην εφημερίδα Washington Post ο 29χρονος, ο οποίος κατέφυγε στις 20 Μαΐου στο Χονγκ Κονγκ, από όπου ομολόγησε ότι είναι η πηγή των διαρροών που προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Washington Post και The Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA. Το ένα αφορούσε τη συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες. Το άλλο, υπό την ονομασία PRISM, που αποκαλύφθηκε είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.
 
«Ξέρω ότι θα υποφέρω γι’ αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα», δήλωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν της Washington Post. «Έχω συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες, αλλά είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης, η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο», σημείωσε.
 
Αυτά τα μαζικά και επεμβατικά συστήματα παρακολούθησης συνιστούν «μια τέτοια απειλή για τη δημοκρατία που διακινδύνευσα τη ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου» για να αγωνιστώ κατά του φαινομένου αυτού, καταλήγει αυτός ο πρώην τεχνικός της CIA, ο οποίος εργαζόταν για τέσσερα χρόνια για διάφορες εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις έργου για λογαριασμό της NSA.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίνει το «φακέλωμα» η πλειοψηφία των Αμερικανών 
 
Ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την έρευνα για τις διαρροές. Πάντως ο Κάρνεϊ δήλωσε πως δεν αναμένει ο σάλος που έχει προκληθεί και η συνεχιζόμενη συζήτηση για το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο να επισκιάσει την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα για τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) και μια επίσκεψη στο Βερολίνο.
 
Την ίδια ώρα, με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση στο ζήτημα της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων πολιτών από τις ΗΠΑ. Εγκρίνοντας πρόταση της Ομάδας των Φιλελευθέρων που υποστηρίχθηκε και από την Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του να ζητηθεί από την Επιτροπή μια δήλωση για το θέμα.
 
Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων όλων των πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ απαίτησε να υπάρξει δήλωση της Κομισιόν για το θέμα και σχετική συζήτηση μ’ ένα μόνον γύρο ομιλητών, διευκρινίζοντας ότι η αποκάλυψη αυτή σημαίνει πως «τα πάντα μπορούν να τύχουν παρακολούθησης από τα συστήματα ασφαλείας των ΗΠΑ».
 
Με την ψήφο της η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ, να διεξαχθούν στη θέση της συζήτησης της έκθεσης για τις διασυνοριακές επιδράσεις των επιδημιών, που αναβλήθηκε για την Σύνοδο του Ιουλίου.
 
Αναζητώντας άσυλο
 
Πάντως τα ίχνη του Σνόουντεν έχουν σήμερα χαθεί. Ο 29χρονος έφυγε από το ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ καθώς η Ουάσιγκτον αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο Σνόουντεν δεν έχει εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ αλλά έφυγε από το ξενοδοχείο λίγες ώρες αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian με συνέντευξή του στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους προέβη στις αποκαλύψεις.
 
Το Χονγκ Κονγκ έχει υπογράψει συμφωνία για έκδοση εγκληματιών με τις ΗΠΑ αλλά αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να επιστρέψει ο 29χρονος πρώην τεχνικός της CIA σε αμερικανικό έδαφος πιθανότατα θα πάρει μήνες και θα γίνουν προσπάθειες από το Πεκίνο να μπλοκαριστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έφτασε στο κινεζικό έδαφος στις 20 Μαΐου και οι βίζες που εκδίδονται για Αμερικανούς πολίτες συνήθως διαρκούν 90 ημέρες.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν μπορεί να κάνει αίτηση από το Χονγκ Κονγκ για την χορήγηση ασύλου στην Ισλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι αιτήσεις για την χορήγηση ασύλου μπορούν να γίνουν μόνον στην Ισλανδία, δήλωσε η πρεσβευτής της χώρας αυτής στην Κίνα στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post.
 
Η Κριστίν Αρναντότιρ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την επιθυμία του Σνόουντεν να μεταβεί στην Ισλανδία, την οποία εξέφρασε ο 29χρονος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη The Guardian.
 
Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο Σνόουντεν φαίνεται ότι συνέβαλε οικονομικά το 2012 στην προεκλογική εκστρατεία του Ρον Πολ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος θεωρείται φιλελεύθερος και ένθερμος υπερασπιστής των ατομικών ελευθεριών και της οικονομίας της αγοράς.
 
Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εκλογικής επιτροπής, κάποιος «Έντουαρντ Σνόουντεν» χορήγησε δύο φορές 250 δολάρια στον Ρον Πολ τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2012, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Στην μια από τις δωρεές υπάρχει η επισήμανση ότι ο δωρητής εργαζόταν στην Dell – όπως πράγματι έκανε ο Σνόουντεν. Στην άλλη αναφέρεται μια διεύθυνση στην Χαβάη, στην οποία είχε διαμείνει ο Σνόουντεν.
 
Ο Ρον Πολ, ο οποίος ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως τον Νοέμβριο, εγκατέλειψε τον Μάιο του 2012 την εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο πήρε εν τέλει ο Μιτ Ρόμνεϊ. Η πολιτική ιδεολογία του Ρον Πολ, ο οποίος διέθετε μια νεαρής ηλικίας, ενεργά πολιτικοποιημένη εκλογική βάση, ήταν η αδιάλλακτη υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και η μείωση στο ελάχιστο του ρόλου του κράτους.
 
Ο γιος του Ρον Πολ, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, είχε καταλάβει τον Μάρτιο για 13 ώρες την αίθουσα της αμερικανικής Γερουσίας σε διαμαρτυρία για την αδιαφανή πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ads