Μια ημέρα μετά το μυστηριώδη θάνατο του 23χρονου Daniel στην πλατεία «Μακεδονία» των Σκοπίων εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι παρά τις πολυάριθμες μαρτυρίες για αστυνομική βία οι υπηρεσίες παραμένουν σιωπηλές. Οι μάρτυρες από την πλευρά τους «δείχνουν» ως υπεύθυνους μέλη της μονάδας της αστυνομίας «Άλφα».

Ads

Σύμφωνα με αναφορές από NetPress, τα μεσάνυχτα περίπου της 6ης Ιούνη του 2011, ένας νεαρός περίπου 23χρόνων πέθανε κοντά στην πλατεία «Μακεδονία» στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων. Οι μάρτυρες που μίλησαν στο NetPress, ανέφεραν ότι ο νεαρός άνδρας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από ένα μέλος της ομάδας «Άλφα» της αστυνομίας. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι το συμβάν δεν έχει αναφερθεί, κάτι, όπως τόνισε, θα γίνει εφόσον πρώτα υπάρξει η σχετική αναφορά. Η αστυνομία των Σκοπίων ανέφερε ότι η αυτοψία θα καθορίσει την αιτία του θανάτου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρχαν ορατά σημάδια της βίας στο σώμα του νεαρού άνδρα.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αγνοούν την υπόθεση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το Α1, ωστόσο, η είδηση έχει εξαπλωθεί μέσω Facebook και Twitter και άνθρωποι συγκεντρώνονται στο πάρκο της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, μετά από πρόσκληση δημοσιεύθηκε στο PlusInfo.

Στην πλατεία που έχασε τη ζωή του ο νεαρός Daniel πραγματοποιήθηκε τις δυο προηγούμενες ημέρες διαμαρτυρία ενώ την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε και πορεία στο αστυνομικό τμήμα «Beko» όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να μάθουν γιατί οι κρατικοί αξιωματούχοι παραμένουν σιωπηλοί γι’ αυτό που συνέβη στον 23χρονο. «Ποιος σκότωσε τον Daniel;», «Πού ήσασταν χθες;” και “Δολοφόνοι!” ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Πολλοί λίγοι περαστικοί ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.

Ads

Η διαμαρτυρίες έληξαν με ανακοινώσεις για τη συνέχιση παρόμοιων κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες. Οι διαδηλωτές απαιτούν να μάθουν αν ο θάνατος προήλθε από φυσικά αίτια, ατύχημα, ή κατά τον ισχυρισμό των μαρτύρων από αστυνομική βαρβαρότητα.

Protests in Skopje following the death of 22-year-old Martin (Daniel) from Dejan Velkoski on Vimeo.