Την παραίτησή του υπέβαλλε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ, έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες και ανέφεραν ότι πλήρωσε με δημόσιο χρήμα την ενοικίαση ενός ιδιωτικού τζετ με προορισμό τη Μαρτινίκα. Και ο αρμόδιος για την ανάπτυξη της περιοχής του Παρισιού, Κριστιάν Μπλανκ παραιτήθηκε σήμερα, ύστερα από επικρίσεις που δέχτηκε μετά την αποκάλυψη ότι κάλυψε από τον προϋπολογισμό του γραφείου του κουβανέζικα πούρα αξίας 12.000 ευρώ.

Ads

Ο Αλέν Ζουαντέ ήρθε στο προσκήνιο τον Μάρτιο όταν αποκαλύφθηκε ότι για να μεταβεί στη Μαρτινίκα για μια επίσημη σύνοδο είχε ενοικιάσει ένα ιδιωτικό τζετ έναντι 116.500 ευρώ.

«Ένας τίμιος άνδρας, όπως εγώ, δεν μπορεί να δεχθεί να είναι θύμα ενός αμαλγάματος. Μετά από προσεκτική σκέψη, αποφάσισα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Αλέν Ζουαντέ στο μπλογκ του. «Ούτε ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα δεν έχει διοχετευθεί για προσωπικό όφελος μου ή της οικογένειάς μου» πρόσθεσε ο κ. Ζουαντέ.

Οι παραιτήσεις των 2 πολιτικών έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Λουκ Σατέλ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ήταν εκείνοι που ζήτησαν τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

Ads

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να δεχθούν τις συνέπειες των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οι Γάλλοι ούτε έχουν καταλάβει ούτε έχουν δεχθεί» δήλωσε ο Σατέλ. «Μετά από προσεκτική εξέταση, ζήτησαν από τους κκ. Ζουαντέ και Μπλαν, αφού συνομίλησαν με τους ίδιους, να παραιτηθούν» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση ελήφθη σήμερα.