Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε σήμερα της σιωπής που τηρεί το Βερολίνο για την πιθανή πώληση αρμάτων μάχης στη Σαουδική Αραβία, κρίνοντας ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι» για να διατηρηθεί το απόρρητο σε αυτή τη συναλλαγή.

Ads

«Οι συνομιλίες και οι αποφάσεις του ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας είναι απόρρητες για σοβαρούς λόγους» δηλώνει η καγκελάριος σε συνέντευξή της στη βαυαρική εφημερίδα Mittelbayerische Zeitung. Η Μέρκελ υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί επαρκώς από την «ετήσια έκθεση για τις εξαγωγές γερμανικών όπλων» που αναφέρει τις πωλήσεις όπλων και πολεμοφοδίων.

Ο γερμανικός Τύπος γράφει από το περασμένο Σαββατοκύριακο για την επικείμενη πώληση 200 αρμάτων μάχης Λέοπαρντ 2 στο Ριάντ, χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από γερμανικής πλευράς. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την έντονη διαφωνία της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένων μελών του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου που βλέπουν μια παραβίαση της συνήθους πολιτικής της Γερμανίας η οποία δεν πωλεί βαρέα όπλα σε δικτατορίες και ακόμη λιγότερο σε αυτή την ήδη ασταθή περιοχή του Κόλπου.

Η Μέρκελ αντέκρουσε το επιχείρημα αυτό λέγοντας ότι η κυβέρνησή της «συμβάλλει για να συνεχιστεί η υποστήριξη στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Ads

Οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα το απόγευμα καθώς τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν το καθένα ένα σχέδιο πρότασης καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτή την έγκριση της εξαγωγής. Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχει επίσης η ανησυχία για την αυξανόμενη αντιπαράθεση, κυρίως στους φιλελεύθερους συμμάχους (FDP) της καγκελαρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του FDP για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ράινερ Στίνερ είπε ότι «βλάπτει την κυβέρνηση και τη Γερμανία όταν ακούγονται μόνο επικριτικές φωνές», στην εφημερίδα Rheinische Post. «Η καγκελάριος και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν πλέον μόνο να καταφεύγουν με γελοίο τρόπο πίσω από την ασπίδα του απόρρητου» πρόσθεσε.