Επίθεση στους τουρκοκύπριους ακτιβιστές, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα διαδήλωσαν κατά του οικονομικού πακέτου που επιβάλλει η κυβέρνηση της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή πλευρά, εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε απάντηση τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές ετοιμάζουν τη Δευτέρα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον τούρκο πρωθυπουργό.

Ads

Στις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι μια μερίδα των τουρκοκυπρίων επιχειρεί προβοκάτσιες σε συνεργασία με τους ελληνοκύπριους και κάλεσε τους Ντερβίς Έρογλου και Ιρσέν Κιουτσούκ να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, κατηγόρησε την τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι αντιμετωπίζει με απάθεια τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων. «Η χώρα μας τους θρέφει. Εμείς τους υποστηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα αντίκρισμα για αυτό;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Μας καλούν να αποχωρήσουμε από την νήσο. Η Τουρκία βρίσκεται στην νήσο για τους ίδιους στρατηγικούς λόγους για τους οποίος βρίσκεται η Ελλάδα στην Κύπρο. Ποιοι είναι οι τουρκοκύπριοι που θα με καλέσουν να αποχωρήσουμε από την νήσο; Στην Κύπρο αφήσαμε νεκρούς», τόνισε.

«Οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της Τουρκίας. Ο μισθός των χαμηλόβαθμων τουρκοκύπριων γραφειοκρατών αγγίζει τα 5000 ευρώ την στιγμή που ο σύμβουλος μου έχει μισθό των 2500 ευρώ», πρόσθεσε.

Ads

Ως απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν, τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα. Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι «ο κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλλε η Τουρκία και το πιο φυσικό δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να γεμίζει τις πλατείες, κατηγορεί και το συνεργάτη που διοικεί αυτή τη χώρα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν τις πλατείες».

Παράλληλα, καλούν τον τούρκο πρωθυπουργό να μην κρύβεται πίσω από το «ναι» των Τουρκοκυπρίων το 2004 στο δημοψήφισμα. «Το ΑΚΡ με τζαμιά, συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων, της πτώχευσης των εργαζομένων και του να τους κάνει πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστές θυμίζουν στον Τούρκο πρωθυπουργό τις δηλώσεις του προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ «να ακούσει τις φωνές στους δρόμους και να δείξει σεβασμό στο λαό». «Ήρθε η σειρά του, χωρίς να δείξει καθόλου σεβασμό στη θέληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και αυτά που έγιναν στους δρόμους, παρουσιάστηκε χωρίς ντροπή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, επισημαίνουν ότι «δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω» και κατηγορούν το κυβερνών ΑΚΡ για «νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική με την οποία θέλησε να ”ντύσει” τους Τούρκους εργαζόμενους, και στην οποία δεν θα δώσουμε εμείς καμιά ευκαιρία».

Σε ανακοίνωσή του το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα χαρακτηρίζει απαράδεκτες και λυπηρές τις δηλώσεις Ερντογάν και θεωρεί ότι προέρχονται από λάθος πληροφόρηση και παρακίνηση. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν συντηρούνται από κανέναν και δεν είναι παράσιτα», προστίθεται στην ανακοίνωση.