Σε πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το «βαθύ λαρύγγι» της NSA,  Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που του πήραν συνέντευξη ο 29χρονος έχει καταλύσει «σε πολυτελές ξενοδοχείο», αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις των αμερικανικών και των τοπικών αρχών.
 
Ο Σνόουντεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από «οποιαδήποτε χώρα πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και αντιτίθεται στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως». Ωστόσο, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το τι πιστεύει ότι θα του συμβεί μετά την πράξη του (σ.σ. τη διαρροή στον Τύπο των πληφορορικών για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθηση), απάντησε: «Τίποτα καλό».
 
Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Μπομπ Μπάερ, δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο CNN, ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοσή του.
 
«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τον καταδιώξει. Δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι», τόνισε ο Μπάερ.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση από την πλευρά των αρχών του Χονγκ Κονγκ ή της κινεζικής κυβέρνησης, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, αμφότερες ενδέχεται να αρνηθούν να τον εκδώσουν.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της ποινικής δίωξης του Σνόουντεν μέσα στις επόμενες ημέρες.
 
Δεδομένης της παρουσίας του Σνόουντεν στην Κίνα, αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον «εξετάζουν την υπόθεση ως πιθανή υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας», δήλωσε ο Μπάερ.