Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Αυστραλία καθώς οι χθεσινές εκλογές δεν έδωσαν την πλειοψηφία εδρών σε κάποιο κόμμα, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για «τιμωρία» των Εργατικών.

Ads

Με το 78% των ψήφων καταμετρημένες, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 70 έδρες έναντι 72 για το Φιλελεύθερο/Εθνικό συνασπισμό του Τόνι Άμποτ, όπως μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν 73 έδρες κι οι Εργατικοί 72, όταν για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απαιτούνται 76 έδρες επί συνόλου 150. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις οι δύο παρατάξεις θα πρέπει να προσεγγίσουν τους τέσσερις ανεξάρτητους και τον έναν βουλευτή των πρασίνων ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Τζούλια Γκίλαρντ, 48 ετών, η οποία τον Ιούνιο έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ανατρέποντας τον προκάτοχό της Κέβιν Ραντ από την ηγεσία των Εργατικών, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα εξασφαλίσει τις 76 έδρες που χρειαζόταν.

Ads

«Οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθοριστεί ακριβώς τι είπαν» πρόσθεσε η Γκίλαρντ, η οποία υπέστη ανατροπή, καθώς εδώ και εβδομάδες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το κόμμα της θα κέρδιζε.

«Έχω την πρόθεση να διαπραγματευθώ μια συμφωνία για να σχηματίσω κυβέρνηση. Θα συνεχίσω αν κυβερνώ με σταθερότητα, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές μας, όσο το οριστικό αποτέλεσμα δεν είναι γνωστό», πρόσθεσε.

Οι Εργατικοί φαίνεται να πληρώνουν τις θέσεις τους για ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση, ο φόρος άνθρακα ή ο φόρος στα υπερκέρδη των ορυχείων μετέστρεψε μέρος του εκλογικού σώματος.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μία σημαντική ήττα για τους Εργατικούς, μετά την ευρεία νίκη του Ραντ το 2007, με την οποία δόθηκε τέλος στην 11ετή διακυβέρνηση του συντηρητικού Τζον Χάουαρντ, ενώ προσθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.