Σε παραίτηση καλεί την ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μέσω επιστολής του στην εφημερίδα Financial Times. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Αθνάρ, «καμία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει καταφέρει να βγάλει τη χώρα από οικονομική κρίση τα τελευταία 160 χρόνια».

Ads

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας, εν μέσω της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων 50 ετών και φόβων για τις επιπτώσεις του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ σήμερα και αύριο η Ευρώπη συνεδριάζει με θέμα . Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμα τους το 2011, οπότε καταργείται και το επίδομα (2.500 ευρώ) για γέννηση παιδιού. «Η παρούσα σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι ανίκανη να λύσει τα προβλήματα της Ισπανίας και να κάνει τα απαραίτητα βήματα. Μόνο μία νέα κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αυτό. Όσο το νωρίτερο, τόσο το καλύτερο», γράφει ο Αθνάρ στην επιστολή του.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες έδινε προβάδισμα εννέα μονάδων στη συντηρητική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών.