Ads

Σε νέες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, καλούν τους εργαζόμενους τα συνδικάτα, ενώ η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και ως ηλικία για την παροχή πλήρους σύνταξης τα 67 χρόνια, εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα αύριο.

Ο Μπερνάρ Τριμπό επικεφαλής του ενός από τα σημαντικότερα συνδικάτα της χώρας, της CGT, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες» των πολιτών κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. «Οι απεργοί κρατούν όμηρο την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή των Γάλλων», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Τα εννέα από τα δώδεκα διυλιστήρια της χώρας συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά από τους απεργούς. Τα άλλα τρία άνοιξαν από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατόπιν εντολής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Τα τρία τέταρτα των πρατηρίων της χώρας εξακολουθούν πάντως να παραμένουν χωρίς καύσιμα.

Στη Μασσαλία, όπου τα συνεργεία καθαρισμού απεργούν για δεύτερη εβδομάδα, στους δρόμους βγήκε ο στρατός για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Στα ανοιχτά των μεσογειακών ακτών της Γαλλίας βρίσκονται εδώ και μέρες αγκυροβολημένα 51 δεξαμενόπλοια με καύσιμα που δεν μπορούν να δέσουν στο λιμάνι καθώς απεργούν και οι λιμενεργάτες. Επιπλέον, εκατοντάδες εργαζόμενοι στο διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ, καθώς και εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες και στα ταχυδρομεία, απέκλεισαν το δρόμο προς το αεροδρόμιο της Μασσαλίας για αρκετές ώρες.

Ads

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα πως «δεν θα έχουν οι ταραχοποιοί την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία. Δεν είναι αποδεκτό, θα συλληφθούν, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, στη Λυών όπως και αλλού. Επειδή στη δημοκρατία μας υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να εκφράζεται κανείς, όμως η βία είναι ο πιο δειλός, ο πιο ανέξοδος, και αυτό δεν είναι αποδεκτό». Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο της άνω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου να επιταχύνει τη συζήτηση και οι Γάλλοι γερουσιαστές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ψηφοφορία την Παρασκευή, επισπεύδοντας τη συζήτηση στη Γερουσία.

Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσονται και οι μαθητές και οι φοιτητές. Περίπου 15.000 μαθητές και φοιτητές, σύμφωνα με το συντονιστικό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μαθητικών οργανώσεων UNL και Fidl καθώς και της πρώτης σπουδαστικής οργάνωσης Unef διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού.

Στη Λιόν αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά ομάδας 200 μαθητών Γυμνασίου που προσπάθησαν να ενωθούν με την κεντρική πορεία των εργαζομένων ενώ στη συνέχεια αστυνομικοί με πολιτικά προέβησαν σε συλλήψεις παιδιών ακόμη και ηλικίας 10 ετών. Συλλήψεις ανήλικων μαθητών σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας και ήδη έχουν σχηματιστεί φάκελοι για την παραπομπή τους σε δικαστήρια. Μια μαθήτρια τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση της αστυνομίας έξω από το γυμνάσιό της στο Πουατιέ.

Υπενθυμίζεται πως προχθές, κατά την 6η εθνική απεργία των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τα συνδικάτα περίπου 3.5 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ το 71% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων.