Η κυκλοφορία επανήλθε στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητας που άρχισαν χθες. Σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ads

Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν «ειρηνικά, ειρηνικά» καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Ορισμένοι αξιωματικοί μίλησαν στους διαδηλωτές. Είπαν ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

Ωστόσο, αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία», φώναζαν.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την πραγματοποίηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Ads

«Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας», είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθερή» την κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής είναι να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να διευκολύνει την καθημερινή ζωή του λαού», τόνισε ο Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. Ο Σαφίκ δεσμεύτηκε επίσης να πατάξει τη διαφθορά. Παράλληλα, ο Σαφίκ σημείωσε ότι ο έκπτωτος Αιγύπτιος πρόεδρος βρίσκεται στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το σχήμα της κυβέρνησης θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάβασης σε λίγους μήνες. Τότε μια νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί με βάση τις αρχές της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι αλλαγές μπορεί να υπάρξουν σε ορισμένα χαρτοφυλάκια. «Βασικό καθήκον της κυβέρνησης αυτής είναι να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη καθώς επίσης να αρχίσει την οικονομική διαδικασία και να μεριμνήσει για την καθημερινή ζωή» στη χώρα, τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ στο εξωτερικό, αλλά «εάν υπάρξει ανάγκη, αυτό θα γίνει». Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Βινς Κέιμπλ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει μια «συντονισμένη διεθνής ενέργεια» για τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Χόσνι Μουμπάρακ στο εξωτερικό. «Δεν γνώριζα ότι έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία εδώ, αλλά αναμφίβολα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής ενέργεια για το θέμα αυτό», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αιγυπτιακός στρατός είχε υποσχεθεί την «ειρηνική μετάβαση προς μία εκλεγμένη πολιτική εξουσία», και ανακοίνωσε ότι «η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει». Η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» τόνισε ανακοίνωσή της ότι «δεν επιζητεί την εξουσία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού για τη συνέχεια της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

«Η ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ υπάρχει για πολλά χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι αιγυπτιακές κυβερνήσεις τη σεβάστηκαν και την υποστήριξαν», τόνισε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πιστεύουμε ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της σταθερότητας, όχι μόνο μεταξύ των δυο χωρών, αλλά όλης της Μέσης Ανατολής», υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.