Ξεκίνησαν σήμερα οι επιχειρήσεις φόρτωσης καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν, υπό το βλέμμα Ιρανών και Ρώσων αξιωματούχων. Με την επιχείρηση αυτή, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.

Ads

«Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Η Ρωσία πέτυχε από τον ΟΗΕ να εξαιρεθεί ο σταθμός του Μπουσέρ από το διεθνές εμπάργκο που έχει επιγβληθεί σε όλες τις μεταφορές πυρηνικών εξοπλισμών ή τεχνολογιών προς το Ιράν, δεσμευόμενη να παρέχει επί δέκα χρόνια το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και να το ανακτά μετά τη χρήση του ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της διάδοσης. Ο πυρηνικός σταθμός θα παραμείνει εξάλλου για πολλά χρόνια υπό τον κοινό έλεγχο ρώσων και ιρανών τεχνικών.

Χθες, η ρωσική εφημερίδα Moscow Times ανέφερε ότι στη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος συμμετέχουν δέκα χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σεργκέι Κιριγιένκ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ρωσία λαμβάνει “εξωτερική” βοήθεια, καθώς στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ συμμετέχουν και άλλες χώρες, παρόλο που η Ρωσία είχε συμφωνήσει και είχε υποσχεθεί πως θα ολοκλήρωνε μόνη της το έργο έως το 1992.

Ads

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει τέσσερις φορές κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Η Δύση φοβάται ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αλλά το Ιράν επιμένει ότι τα σχέδιά του αφορούν την παραγωγή ενέργειας. Ο σταθμός του Μπουσέρ χρειάστηκε περισσότερο από 35 χρόνια για να κατασκευαστεί καθώς σημειώνονταν συνεχώς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.

Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.

«Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά μια τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του», δήλωσε ο Σαλεχί.

«Για ειρηνική χρήση» ο πυρηνικός σταθμός δηλώνουν οι ΗΠΑ

«Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν δεν αποτελεί απειλή», εκτιμούν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

«Ο αντιδραστήρας στο Μπουσέχρ προορίζεται να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια για ειρηνική χρήση» και η Ουάσιγκτον «δεν βλέπει γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τη μη διάδοση διότι αυτός θα ελέγχεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και διότι το καύσιμο το προμηθεύει η Ρωσία» και θα το παίρνει πίσω μόλις χρησιμοποιηθεί, τονίζει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρμπι Χάλιντεϊ.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι η φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα είναι «εντελώς απαράδεκτη» και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να ασκήσει περισσότερη πίεση προκειμένου να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο ότι μία χώρα η οποία τόσο κατάφωρα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιόσι Λέβι, σε ανακοίνωσή του.