Σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα, Κίνγκστον, ανάμεσα σε αστυνομικούς και ένοπλες συμμορίες που προσπαθούν να αποτρέψουν τη σύλληψη βαρόνου ναρκωτικών. Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας προειδοποιεί για «σκληρή απάντηση». Περιοχές του Κίνγκστον έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ από τις ανταλλαγές πυρών έχουν χάσει τη ζωή της τουλάχιστον ένας πολίτης και ένας αστυνομικός

Ads

Οι Αρχές της Τζαμάικα ανακοίνωσαν πως επιχειρούν να απομακρύνουν τα γυναικόπαιδα από προάστιο του Κίνγκστον, όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις. Την ώρα που η ένταση κορυφώνεται, η αστυνομία τόνισε πως «όλοι οι έντιμοι και νομοταγείς πολίτες εκλήθησαν να εγκαταλείψουν τα προάστια Τίβολι Γκάρντενς και Ντένχαμ Τάουν, όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις».

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι έχουν τηλεφωνήσει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς υποστηρίζοντας πως φοβούνται για τη ζωή τους και πως δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη που σημειώνονται οι συγκρούσεις.

«Πολλά μέλη διαφόρων συμμοριών από όλη τη νήσο έχουν ενωθεί με τα εγκληματικά στοιχεία στο Τίβολι Γκάρντενς» για να υπερασπισθούν τον Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, σημειώνοντας ότι οι ταραχές ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκε ότι θα συλλάβουν τον Κ.Κόουκ, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ads

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Μπρους Γκόλντινγκ απείλησε με σκληρή απάντηση τις συμμορίες εμπορίου ναρκωτικών που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην αστυνομία και όρθωσαν οδοφράγματα στο Κίνγκστον για να εμποδίσουν τη σύλληψη του Κόουκ, τονίζοντας πως «δεν θα τους επιτραπεί να θριαμβεύσουν». Πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις αποτελούν «συντονισμένη επίθεση στην εξουσία του κράτους» κάτι που «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί».